Sanayi işletmelerinde faaliyet tabanlı maliyetlemeye dayalı maliyet sisteminin uygulanabilirliği - Saygıner, Serap (My University, 2007)
SANAYİ İŞLETMELERİNDE FAALİYET TABANLI MALİYETLEMEYE DAYALI MALİYET SİSTEMİNİN UYGULANABİLİRLİĞİ Değişen üretim ortamları ve küreselleşmeyle birlikte işletmelerin kullandıkları mevcut geleneksel maliyet muhasebesi sistemleri hatalı maliyetlere yol açmış ve yönetime alınacak kararlarda ışık tutacak gerekli bilgi ve veriyi sunmakta yetersiz kalmıştır. Bu çalışma ile, geleneksel maliyet muhasebesi sisteminin eksikliklerini gidererek, alternatif bir sistem haline gelen faaliyet tabanlı maliyetlemenin Türkiye’deki sanayi işletmelerinde uygulanabilirliği araştırılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen verilere göre, Türkiye’deki işletmelerin yapısının ve içinde bulundukları sektörlerin, ağırlıklı olarak faaliyet tabanlı maliyetleme sisteminin kullanılabilirliğine elverişli olduğudur.

THE PRACTICABILITY OF COST SYSTEM AT ACTIVITY BASED COSTING IN INDUSTRIAL UNDERTAKINGS With modifying production environments and globalisation, the traditional current cost accountings caused incorrect cost and became below to offer the required information and data for the arbitraments. With this study, with supplying the deficiencies of traditional cost accountings it is investigated the practicability of activity based costings in Turkey. According to the data after the researches, it is quite convenient to use activity based cost system for the sectors and undertakings in Turkey.
Keywords: Faaliyet Tabanlı Maliyetleme Sistemi; İşletmeler_Sanayii_Maliyetleme; Maliyet Muhasebesi; Muhasebe