Production of ABS wire material for rapid prototyping machines - Kırelli, Özgür (My University, 2008)
Hızlı Prototipleme Makineleri için ABS Tel Malzeme Üretimi Tezin amacı Hızlı prototipleme makinelerinde kullanılan maddelerin Türkiye’de üretilmesi ve kullanılan malzemelerin iyileştirilmesidir. Amacımız, Yurtdışından ithal edilen malzemelerin Türkiye’de üretilmesiyle beraber; maliyetlerinin düşürülmesi ve dışa bağımlılıktan kurtulunması, kullanılan malzemelerin iyileştirilerek daha iyi ürünler üretilmesi. Bu tez hızlı prototipleme makinelerinde kullanılan malzemelerin üretimini ve kullanımını incelemektedir. Doğru malzemeyi seçip ondan gerekli boyutlarda malzemeyi üretebilmek için, prototip makinelerinde hammadde olarak kullanılan malzeme ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene) ‘nin üretimi, işlenmesi ve kullanımı hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor. Tezde öncelikle polimerler hakkında teorik incelemelere yer verildi. Ondan sonra polimerlerin, ABS’ninde içinde olduğu, termoplastikler anlatıldı. ABS’nin üretim methotları kullanım alanları ve özellikleri incelendi. Teorik inceleme kısmının en sonunda, hızlı prototipleme yöntemlerinden tezle ilgili olan yöntem FDM (Fused Deposition Modelling) ayrıntılı olarak anlatıldı. Bu kısımda son olarak, hızlı prototipleme makinelerinde kullanılmak için ABS malzemeyi işlediğimiz ekstrüzyon incelendi. Tezin deneyler ve sonuçları kısmında, değişik firmalardan alınan değişik özelliklere sahip ABS örneklerine testler yapıldı. Böylelikle istenilen malzemenin özelliklerini ve firmalardan alınan ABS’ lerin arasında karşılaştırma imkanı doğdu. Bu testlerle malzemelerin içerikleri, çekme mukavemeti, sertliği, erime sıcaklıkları ve akış endeksleri incelendi. Bir diğer önemli özellik olan yüzey pürüzsüzlüğü yapılan kalıplar ve hassas ekstrüzyon işlemiyle elde edildi. Böylelikle doğru malzemeyi seçip bundan istenilen boyutlarda malzeme çekildi. Hızlı prototipleme makinesinde denenip sonuçları irdelendi. Hızlı prototipleme işlemi çok hassas bir işlem olduğundan kullanılan malzeme birinci öncelikle işlemin ve sonucun kalitesini etkileyen etmendir. Malzemelerin fiziksel ve termal özelliklerini bilip karşılaştırma imkanımız olduğunda bu işlem için kullanılması gereken doğru ABS malzemeyi seçmiş, böylelikle tezimizin amacına ulaşmış olduk.

Production of ABS Wire Material for Rapid Prototyping Machine Our aim is producing of supply materials for Rapid Prototyping machine and improving materials properties . With the production of supply material in Turkey, which is exported, costs are decreased and escape from foreign dependence. This thesis investigates processes of support material and using of these materials in rapid prototyping machine. For production and selection to right material, we have to get information about production, processing and using of ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene). First, general information about polymers is given in Theoretical Investigation. Then, thermoplastics are described in detail. Hereafter, detailed information is given about ABS. At the end of the theoretical investigation part, process of Rapid Prototyping process FDM (Fused Deposition Modeling) and extrusion process of ABS will be explained. There are a lot of important points for production of supply material. We have to select the right material. There are too many types of material that used in Rapid Prototyping Machine. And there are a lot of important points such as Tensile strength, tensile modulus, elongation, melting temperature and mold flow index. Another point is smooth surfaces on these molds. Rough surfaces prevent ejection of the injection molded part and play a role in the overall quality of the final part. In experimental study, experiments are made on samples which have different properties. We produced ABS material for rapid prototyping machine. First, we purchased raw ABS materials from producers. That is the most important point which effects overall process. Then, we made extrusion process with extrusion machine. We have to know the physical properties of material to using in machine. Prototyping process is very sensitive process which can be affected by many disturbances. When we know physical values of samples of ABS, we realize the production is good or not.
Keywords: Makine Mühendisliği