İmplant ve diş destekli sabit restorasyonlarda hemen yüklemenin implantın primer stabilizasyonuna ve marjinal kemik kaybına etkisinin in vivo olarak değerlendirilmesi - İlhan, Yusuf (My University, 2008)
Bu klinik çalışmanın amacı, implant ve diş destekli restorasyonları hemen yüklemenin, implantın primer stabilizasyonuna ve marjinal kemik kaybına etkisinin in vivo olarak değerlendirilmesidir. Bu çalışmaya parsiyel dişsizliğe sahip toplam 26 hasta katıldı. Hastalara 40 adet SLA yüzeyli ITI implant yerleştirildi. Bu implantlar 50 adet doğal dişle bağlanarak hemen yükleme protokolü uygulandı. Çalışmada hemen yüklenen tüm implantlar 1. yılın sonunda osseointegre idi ve implantların 1 yıllık takip sonucundaki başarı oranı %100 olarak bulundu. İmplantların kemik içindeki stabiliteleri başlangıçta, 3. haftada ve 8. haftada rezonans frekansı analizi yöntemi ile ölçüldü. Hemen yüklenen implantların başlangıçtan 3. haftaya kadar ISQ değerlerindeki düşüş ve 3. haftadan 8. haftaya kadar olan artışı istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (P<0.05). Çalışmada, farklı primer stabiliteye sahip implantların, farklı çenelerin, implant ve gövde uzunluğunun hemen yüklenen implantların stabilitesine olan etkisi tekrarlanabilir varyans analizi ile değerlendirildi. İmplantların farklı çenelere yerleştirilmesinin, farklı primer stabiliteye sahip implantların, implant uzunluğunun ve protez gövde uzunluğunun stabiliteye istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi bulunmadı (P>0.05). Tüm implantların yerleştirilmesi esnasında, daimi protezin yapımını takiben ve 1. yılda periapikal radyografileri alınarak implantların 2. ay ve 1. yılın sonundaki marjinal kemik kayıpları belirlendi. İmplantların marjinal kemik kayıplarının karşılaştırılması istatistiksel olarak tekrarlanabilir varyans analizi yöntemi ile yapıldı. 1. yılın sonunda implantlarda ortalama marjinal kemik kaybı 0.44 ± 0.52 mm bulundu. Diş-implant destekli restorasyonlarda 1 yıllık takip sonunda dişler ve implantlarda ölçülen gingival, kanama ve plak indeks değerlerinde artış görüldü. Anahtar Sözcükler: implant, implant destekli protezler, kemik erimesi, takip çalışması, yaşam ömrü.

Evaluation of The Effect Of Immediate Loading with The Tooth And Implant Connected Restorations On Implant Stability And Marginal Bone Loss The object of this study is to evaluate the effect of immediate loading with tooth-implant connected restorations on marginal bone loss and implant stability. 40 SLA ITI implants were connected to 50 teeth and immediately loaded. Stability of the implants was measured using the resonance frequency analysis method at placement, 3rd and 8th weeks. Effect of different jaws, level of primer stability and length of the implants and restorations on the stability of the implants was assessed using the repeated measurement ANOVA method. In order to determine the marginal bone loss around all implants, radiographs were taken at the beginning of implant placement, after 2 months and 1 year. The comparison of marginal bone loss around implants was made using the repeated measurement ANOVA method. At the end of first year, the average marginal bone loss around implants was 0.44 ± 0.52 mm. Success rates were found to be 100 % for implants after 1 year. The decreasing in stability of implants from the beginning to the 3rd week and the increasing in the stability from the 3rd week to the 8th week were found to be statistically significant (p<0.05). Implantation in different jaws, implant length, length of restorations and the primer stability of implants had no statistically significant effect on stability (p> 0.05). At the end of the one year follow-up, sulcus bleeding index, gingival index and plaque index values increased significantly. Bone resorption, dental implants, follow-up studies, implant supported dental prosthesis, survival rate
Keywords: Ağız ve Diş Sağlığı; Tedavi_Ağız ve Diş Sağlığı