Yeni̇ kumari̇n-ti̇yosemi̇karbazon türevleri̇ ve metal kompleksleri̇ni̇n sentezi̇, karakteri̇zasyonu ve kolon kanseri̇ akti̇vi̇tesi̇ni̇n incelenmesi̇ - Çelik, Esra (My University, 2023)
Kumarinler, bitkilerin sekonder metabolitleridir. Bitkilerde doğal olarak bulunmalarının yanında kimyasal sentezi de gerçekleştirilen kumarinler, organik bileşiklerdir. Kumarinler gerek floresans özellik göstermeleri gerek suda çözünmemelerinden dolayı biyolojik aktivite çalışmalarında tercih edilmektedir. Aynı zamanda yüksek antioksidan, antikoagülan, antiviral, antimikrobiyal, antibakteriyel ve antikanser özellik göstermelerinden dolayı tıpta oldukça tercih edilmektedir. Tiyosemikarbazonlar, çifte bağlı azot ve kükürt grupları içeren yapıya sahiptir ve yapısındaki amin grupları üzerinden kolayca türevlendirilebilir. Ayrıca tiyosemikarbazonlar iki veya çok dişli şelat halkaları oluşturarak koordine olup biyolojik aktivitelerini de arttırmaktadır. Tiyosemikarbazonlar biyolojik aktiviteyi arttırmanın yanı sıra toksisiteyi düşürmektedir ve antiviral, antifungal, antitümör, antibakteriyel, antikanser ve antioksidan gibi önemli biyolojik aktivitelere sahiptir. Bu tez çalışmasında, (E)-2-((7-hidroksi-2-okso-2H-kromen-3-il)(fenil)metilen)-N-fenilhidrazin-1-karbotiyoamid ve (E)-2-((7-hidroksi-2-okso-2H-kromen-3-il)(4-metoksifenil)metilen)-N-fenilhidrazine-1-karbotiyoamid sentezi gerçekleştirilmiş ve bunların çinko(II), bakır(II) ve nikel(II) metal kompleksleri elde edilmiştir. Sentezlenen bileşikler saflaştırılmış, yapı aydınlatılması sağlanmış ve kolon kanseri üzerine aktivitesi araştırılmıştır.

Coumarins are secondary metabolites found naturally in plants, and they are also organic compounds that can be chemically synthesized. Coumarins are favored in studies of biological activity due to their fluorescence and insolubility in water. Additionally, they are highly preferred in medicine due to their notable properties, including high antioxidant, anticoagulant, antiviral, antimicrobial, antibacterial, and anticancer effects. Thiosemicarbazones have a structure that contains double-bonded nitrogen and sulfur groups, making them easily derivatizable through the amine groups in their structure. Moreover, thiosemicarbazones exhibit coordination by forming bi- or polydentate chelate rings, which enhances their biological activities. Thiosemicarbazones not only increase biological activity but also reduce toxicity. They possess significant biological activities, including antiviral, antifungal, antitumor, antibacterial, anticancer, and antioxidant effects. In this thesis study, (E)-2-((7-hydroxy-2-oxo-2H-chromen-3-yl)(phenyl)methylene)-N-phenylhydrazine-1-carbothioamide and (E)-2-((7-hydroxy-2-oxo-2H-chromen-3-yl)(4-methoxyphenyl)methylene)-N-phenylhydrazine-1-carbothioamide were synthesized, and their zinc(II), copper(II), and nickel(II) metal complexes were obtained. The synthesized compounds were purified, their structures were elucidated, and their activity against colon cancer was investigated.
Research of synthesi̇s, characterization and colon cancer activity of novel coumarin thiosemicarbazone derivatives and metal complexes
Keywords: Anorganik kimya; colon cancer; Colonic diseases; Coumarins; Inorganic chemistry; Kolon hastalıkları; kolon kanseri coumarin; kumarin; Kumarinler; thiosemicarbazone-coumarin; tiyosemikarbazon-kumarin