Ağ erkeklikleri : hegemonik erkekliğin dijital dönüşümü - Öztürk, Fatma Esra (My University, 2022)
İletişim teknolojilerinin gelişim göstermesiyle birlikte ortaya çıkan yeni medya mecraları, söylemlerin üretildiği yeni mekânlar olarak ön plana çıkmaktadır. Özellikle de geleneksel medyada kendini ifade etme olanağı bulamayan birey için çevrimiçi ağlar önemli bir fırsat alanı haline gelmiştir. Çevrimiçi mecralar düşünce ve söylemlerin aktarılmasında, harekete geçme, örgütlenme, farkındalık yaratma gibi çeşitli pratiklerin uygulanmasında kullanıcıya önemli bir alan yaratır ancak diğer taraftan eril söylemlerle hegemonik yapılanmanın ortaya çıkmasına ve böylece eşitsizliklerin oluşmasına yol açan bir alana dönüşebilir. Yeni Osmanlıcı yaklaşımı temel alarak hegemonik erkekliği Twitter mecrasında sorgulayan bu çalışma, toplumsal alanda karşılık bulan Yeni Osmanlıcılığın hangi söylem ve semboller üzerinden erkekliği inşa ettiğini incelemeyi amaçlamıştır. Twitter’da Yeni Osmanlıcılığın hegemonik erkekliğe ilişkin izleri ele alınarak, erkekliğin bu alanda nasıl inşa edildiği ve Twitter’ın bu inşa sürecine sağladığı olanaklar açığa çıkarılmaya çalışılmıştır. Bu kapsamda araştırma, Twitter mecrasında ortaya çıkan ve toplumsal bir muhalefete dönüşen #erkekyerinibilsin / #kadınyerinibilsin hashtagleri üzerinden yürütülmüştür. Elde edilen verilerde, Yeni Osmanlıcı erkeklik içeren 175 veriye ulaşılmış ve MAXQDA programında kodlanarak temalara ayrılmıştır. Ortaya çıkan temalar sonucunda verilerin analizi Van Dijk'ın eleştirel söylem çözümlemesi yöntemiyle incelenmiş, görsel veriler ise göstergebilimsel analize tabi tutulmuştur. Son olarak verilerde en sık kullanılan kelimeleri görselleştirmeyi sağlayan kelime bulutu analizi yapılmıştır. Araştırmanın sonuç bölümünde Twitter’da elde edilen veriler doğrultusunda, hegemonik erkeklik Yeni Osmanlıcı söylem üzerinden tartışılmıştır.

New media fields that emerged with communication technologies turn into new places where discourses are produced. Online networks have become an important area of opportunity, especially for individuals who cannot find the opportunity to express themselves in traditional media. Online networks create a critical space for the users to tarnsfer thoughts and discourses in implementing various practices such as taking action, organizing and raising awareness. However, on the other hand, they can turn into an area that leads to the emergence of hegemonic structuring with masculine discouses and the formation of inequalities. This study, which questions hegemonic masculinity on Twitter based on the Neo-Ottomanism approach, aimed to examine which discourse and symbols the Neo-Ottomanism, adopted in the social sphere, built masculinity. By dealing with the traces of Neo-Ottomanism on hegemonic masculinity on Twitter, it has been tried to reveal how masculinity was built in this area and the possibilities that Twitter provided for this construction process. This study focuses on the hashtags # erkekyerinibilsin / # kadınyerinibilsin, which emerged on Twitter and became a social opposition. In the data obtained, 175 data containing Neo-Ottomanist masculinity were reached, and they were coded in the MAXQDA program and divided into themes. As a result of the emerging themes, the data analysis was examined by Van Dijk's critical discourse analysis method, and the visual data was subjected to semiotic analysis. Finally, word cloud analysis that aim to visualize the most frequently used words in the data was applied. In the conclusion part of the research, hegemonic masculinity was discussed through Neo-Ottomanist discourse, based on the data obtained on Twitter.
Keywords: Cinsiyet rolü, Kitle iletişim araçlarında; Çevrimiçi sosyal ağlar; Erkekler; Erkekler, Kitle iletişim araçlarında; Erkeklik; Gender; Hegemonic Masculinity; Hegemonik Erkeklik; Masculinity; Men; Men in mass media; Neo-Ottomanism; Online social networks; Sex role in mass media; Social Media; Sosyal Medya; Toplumsal Cinsiyet; Twitter; Yeni Osmanlıcılık