İnternet bankacılığı uygulamalarının banka performansı üzerine etkisi - Bağrıyanık, Neslihan Tan (My University, 2020)
Bankacılık sektöründe bilgi teknolojileri gelişimi, daha esnek ve kullanıcı dostu bankacılık faaliyetlerinin, hizmetlerinin geliştirilmesinde önemli bir etkiye sahiptir. İnternet bankacılığı, finansal bir yenilik ve aracılık aracı olarak, son on yılda önemli ölçüde büyümüştür. Eurostat verilerine göre, 2010 yılında hanelerin %36'sı ve Avrupa Birliği'ndeki firmaların %82'si İnternet bankacılığı hizmetlerini kullanmıştır. İnternet bankacılığının bankaların performansı üzerindeki etkileri üzerine yapılan çeşitli çalışmaların önemli bir kısmı gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki uygulamaları göz önüne almaktadır. Bankacılık sisteminin finansal performansı, revize edilmiş CAMELS'ten (ingilizce dilinde Sermaye Yeterliliği, Varlık Kalitesi, Yönetim Kalitesi Değerlendirmesi, Kazanma Yeteneği, Likidite ve Piyasa Riskine Duyarlılık, Özellikle Faiz Oranı Riski Duyarlılığı) elde edilen altı faktör ile belirlenir. Bu altı bileşen, bankanın finansal bir kurum olarak güvenli ve sağlam olduğunu göstermektedir. Bunlar, 1980'lerde bankacılık kurumlarının büyük başarısızlıklarına ilişkin endişelerin bir sonucu olarak tasarlanmıştır. Bu çalışmada internet bankacılığı aktif müşteri adedi ve internet bankacılık ile para transfer hacmini internet bankacılığı uygulamlarının kriterleri ve net kar, finansal performans ölçüsü olarak belirlendi. Sonuçlara göre aktif müşteri adedi , finansal performans yani net karı etkilemektedir

Information technologies development in the banking sector has a significant impact on the development of more flexible and user-friendly banking activities and services. Internet banking has grown significantly over the last decade as a financial innovation and mediation tool. According to Eurostat data, 36% of households and 82% of companies in the European Union in 2010 used Internet banking services. A significant number of studies on the impact of internet banking on the performance of banks consider the practices in developed and developing countries. The financial performance of the banking system is determined by the six factors obtained from the revised CAMELS (Capital Adequacy, Asset Quality, Management Quality Assessment, Acquisition Capability, Liquidity and Market Risk Sensitivity, especially Interest Rate Risk Sensitivity). These six components show that the bank is safe and sound as a financial institution. These were designed as a result of concerns about the major failures of banking institutions in the 1980s. In this study, the number of active customers and internet banking and money transfer volume were determined by the criteria of internet banking and net profit and financial performance. According to the results, the number of active customers is affecting the financial performance, namely the net profit.
Keywords: Bankalar ve bankacılık; Banks and banking; Econometrics; Ekonometri; İnternet Bankacılık; İstatistik Internet Banking; Statistics