A study on the idea of integration and its realization in Europe with a view to federation thesis in Cyprus - Yücelen, Gamze (My University, 2001)
Bu tezde 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti'nin tarihsel süreci incelenmiştir. Bu sürecin incelenmesinde toplumlar arasındaki olaylar kadar iki Anavatan Türkiye ve Yunanistan'ın birbirleriyle,uluslararası kamuoyuyla ve iki toplumla olan ilişkileri de dikkate alınmıştır. Etnik kökenli sürecin ve uluslararası faktörlerin oluşturduğu federasyon öncesi koşullar kısmında 1959 Londra Konferansına kadar olan süreç anlatılmıştır. Bu süreç anlatılırken hem Kıbrıs'ın durumu hem de II. Dünya Savaşı sonrasında ortaya çıkan yeni sistem 'İki Kutuplu Dünya'daki gelişmeler bağlamında Türkiye ve Yunanistan'ın durumu dikkate alınmıştır. Bu bölümde Türkiye'nin kendi içindeki siyasi sorunlarına da yer verilmiş bunu yaparken Türkiye'nin Kıbrıs'a dair bakış açısı ve tutumu kavranmaya çalışılmıştır.Kıbrıs tarihinde önemli bir yere sahip olan AKEL ve KATAK'ın tarihsel bütünlük içinde fikirlerine yer verilmiştir.1950 plebisiti ve sonuçları anlatılmış Rum toplumunun beklentileri netleştirilmeye çalışılmıştır.Buraya kadar olan süreçte gerek toplumlararası çatışmalar gerek iki Anavatan arasındaki soğuk rüzgarlar, Rum toplumunun gerçekleştirmek istediği Enosis düşüncesinden kaynaklanmıştır. Bu yüzden birinci kısımda Enosis fikrinin nasıl ortaya çıktığı ve milli karakterlerin oluşumunu nasıl etkilediği üzerinde de durulmuştur. Londra Konferansı ve Radcliffe anayasa taslağı, tarafların uzlaşı arayan çabalarının ürünleri olarak kayda değer gelişmelerdir. Federal bir çözümün temeli olan Londra ve Zürih antlaşmalarına da bu kısımda yerverilmiştir. İkinci kısımda iki tarafın bakış açısı ve ortaya koydukları tepkiler üzerinde durulmuştur. Kıbrıs Cumhuriyeti'ni kuran antlaşmalar; İttifak ve Garanti antlaşmalarına değinilmiş ayrıca Rum kesiminin Garanti antlaşmasına olan itirazları da ele alınmıştır. Federal Kıbrıs Cumhuriyeti anayasasının yetki ve organ dağılımı yanında federal yapıya getirilen çeşitli eleştirilere yer verilmiştir. Federasyonun daha genel bir değerlendirmesi son bölümde yapılmış ve diğer federasyon örneklerine bakış açıları incelenmiş, çeşitli yaklaşımlara değinilmiştir. İsviçre ve A.B.D.'deki federal yapılara da örnek olarak yer verilmiştir. Sonuç bölümünde Kıbrıs Cumhuriyeti'nin sahip olduğu kriterler tarihsel perspektif içerisinde yorumlanmıştır.

In this thesis, the historical process of the Republic of Cyprus 1960 is examined. Throughout this examination, as well as the events happened between the two communities, the relations of the mother countries, Turkey and Greece, with each other and with international publicity and the two communities were taken into consideration. In the part The conditions, which were created by ethnical and international factors prior to federation, the process until the 1959 London Conference is described. While this matter was being discussed, the conditions in Cyprus, Greece and Turkey after the II. World War which caused a new system to come into being under the name of 'two-poled world (i.e. West Block and East Block) was taken into consideration. In this part the political struggle within the borders of Turkey was illustrated and besides, the attitude of Turkey towards Cyprus was tried to be understood. The aims of AKEL and KATAK (Which had important roles in the history of Cyprus) took place in this thesis. The plebiscite of 1950, its consequences and the expectation of the Greek Cypriots have been explained. Until this period, either the conflicts between the nations, or uneasiness between the two mother countries was because of the aim of the Greek Cypriot Community, Enosis. For this reason, in the first section, how the claim of Enosis first came into being, and how this had an effect on the formation of their national characters was discussed. The London Conference and the Radcliffe Constitution outline were important steps for both sides in order to reach an agreement. London and Zurich Agreements, which were the basis' for a federal solution, took place in the 3rd part. Both sides' opinions and their reactions were discussed. The agreements, which established the Republic of Cyprus - the treaty of Alliance and the treaty of guarantee- were touched on, and the Greek Community's rejection of the treaty of guarantee was explained. Beside the distribution of authority of the constitution of the federal Republic of Cyprus, the criticism about the federal structure was illustrated. A more general evaluation for the federal system is given in the last part, and their opinion about other federations throughout the world and their approaches are also mentioned. USA and Switzerland are given as examples. In the conclusion part, the criteria of the Republic of Cyprus were illustrated with historical perspective.
Keywords: Kıbrıs; Kültürler arasındaki temaslar; Toplumsal değişim; Uluslararası Ilişkiler-türkiye