Lider geliştirme programlarında cinsiyet odaklı yaklaşım : Türkiye ve Azerbaycan’da kadın liderler üzerine bir araştırma - Davudova, Aytan (My University, 2024)
Bu tez, lider geliştirme programlarında cinsiyet odaklı yaklaşımların Türkiye ve Azerbaycan'daki kadın liderler üzerindeki etkilerini incelemektedir. Çalışmanın amacı, liderlik eğitimlerinde kadınlara yönelik özel stratejilerin ve uygulamaların nasıl bir fark yarattığını ortaya koymaktır. Araştırma, iki ülkenin kültürel ve sosyo-ekonomik bağlamlarında kadın liderlerin karşılaştığı engelleri ve bu engellerin üstesinden gelmek için geliştirilen programların etkinliğini değerlendirmeyi hedeflemektedir. Araştırmanın ilk bölümünde, liderlik teorileri ve cinsiyet çalışmalarına dair literatür taraması yapılmıştır. Bu bağlamda, cinsiyet eşitliği ve kadınların liderlik rollerinde karşılaştıkları zorluklar ele alınmıştır. İkinci bölümde ise Türkiye ve Azerbaycan'daki mevcut lider geliştirme programları incelenmiş ve bu programların cinsiyet odaklı yaklaşımlarının analizi yapılmıştır. Araştırma kapsamında, her iki ülkeden lider geliştirme programlarına katılan kadın liderlerle derinlemesine mülakatlar gerçekleştirilmiş. Elde edilen veriler, nitel analiz yöntemleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Sonuçlar, cinsiyet odaklı lider geliştirme programlarının kadın liderlerin kişisel ve profesyonel gelişiminde önemli bir rol oynadığını göstermektedir. Bununla birlikte, kültürel farklılıkların ve toplumsal cinsiyet normlarının programların etkinliğini nasıl etkilediği de tartışılmıştır. Bu tez, Türkiye ve Azerbaycan'da kadın liderlerin güçlendirilmesine yönelik stratejilerin geliştirilmesine katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Ayrıca, gelecekteki lider geliştirme programlarının daha kapsayıcı ve etkili olabilmesi için öneriler sunulmuştur.

This thesis examines the effects of gender-focused approaches in leader development programs on female leaders in Türkiye and Azerbaijan. The aim of the study is to reveal what difference special strategies and practices for women make in leadership training. The research aims to evaluate the obstacles faced by women leaders in the cultural and socio-economic contexts of the two countries and the effectiveness of programs developed to overcome these obstacles. In the first part of the research, a literature review was conducted on leadership theories and gender studies. In this context, gender equality and the challenges women face in leadership roles are discussed. In the second part, existing leader development programs in Türkiye and Azerbaijan were examined and the gender-focused approaches of these programs were analyzed. Within the scope of the research, in-depth interviews were conducted with female leaders who participated in leader development programs from both countries. The data obtained was evaluated using qualitative analysis methods. The results show that gender-focused leader development programs play an important role in the personal and professional development of female leaders. However, how cultural differences and gender norms affect the effectiveness of programs is also discussed. This thesis aims to contribute to the development of strategies to empower women leaders in Türkiye and Azerbaijan. Additionally, suggestions are presented to make future leader development programs more inclusive and effective.
Gender-focused approach ın leader development programs : A research on women leaders in Türkiye and Azerbaijan
Keywords: Azerbaijan; Azerbaycan; Cinsiyet Eşitliliği Gender Focus; Cinsiyet Odaklılık; Gender Equality; Kadın Liderler; Kadın yöneticiler; Leader Development; Leadership; Lider Geliştirme; Liderlik; Türkiye; Women executives; Women Leaders