Türkiye’de okullarda eğitim teknolojileri entegrasyonu yönetimine ilişkin bir model önerisi - Dönmez, Erhan (My University, 2022)
ÖZETBu araştırmanın amacı eğitim teknolojisi entegrasyonu süreçlerinin yönetimine ilişkin bir model önerisi sunmaktır. Bu kapsamda Türkiye’de Cumhuriyetten itibaren yaşanan tecrübeler ve uygulamalar derlenmiştir. Bu çalışma belirtilen problem durumuna ilişkin Türkiye’de eğitim teknolojileri entegrasyonu yönetimi için kültüre uygun bir süreç yönetim model önerisi oluşturmayı hedeflemektedir. Süreç dört ana aşamadan oluşmaktadır. İlk aşama, teknoloji kavramına ilişkin felsefi bir bakış açısı sunulmasına yöneliktir. Çünkü eğitim yöneticileri başta olmak üzere eğitimin tüm paydaşlarının teknolojiye bakış açılarının süreci bütünüyle şekillendirdiği görülmüştür. İkinci aşama yerli ve yabancı teknoloji standartlarının neler olduğu araştırılarak seçilen felsefi bakışa uygun teknoloji entegrasyon standartlarının belirlenmesidir. Üçüncü aşama ise belirlenen standartlara uygun bir model seçimi aşamasıdır. Son aşama olan dördüncü aşamaya gelindiğinde, seçilen modelin uygulama öncesi fizibilite çalışmalarının yapılması ve uygulamaya geçilmesi hedeflenmiştir. Bahsedilen modelin yapılandırılması için karma yöntemin keşfedici sıralı desen araştırma modelinin kullanılması karar verilmiştir. Birinci aşama için hem literatür taraması hem de örnekleme seçilen İstanbul’da yer alan ilk ve ortaöğretim düzeyinde 5 okul müdürü, 5 müdür yardımcısı, 4 bilişim teknolojileri öğretmeni, 5 tane farklı branşlardan öğretmen ve 1 tane İlçe Milli Eğitim Müdürü ile yarı yapılandırılmış görüşme formuyla nitel veri toplanmıştır. Kriterler, standartlar ve modellerin incelendiği ikinci aşamada ise bir ölçek geliştirmesine karar verilmiştir. Farklı branşlardan ve demografik özelliklerden 392 tane öğretmen ve idareciden nicel olarak veriler toplanmıştır. Araştırmanın sonuçları göstermektedir ki okullarda eğitim teknolojisi entegrasyonu yönetimi sürecinin başarılı olması için kültürümüze ve ihtiyaçlarımıza uygun bir modele ihtiyaç duyulmaktadır. Aksi durumda diğer tüm şartlar sağlansa dahi eğitim ortamlarında bir anda ortaya çıkan teknolojilerin kabul görmediği, fikir ayrılıklarının oluştuğu, etkili ve verimli bir şekilde teknoloji entegrasyonunun gerçekleşmediği görülmüştür. Son olarak ulusal ya da okul ölçekli eğitim teknolojisi entegrasyonunda sosyal, kültürel ve teknik fizibilite çalışmalarının nasıl olması gerektiği sorusuna cevap verebilmek için bulgular incelenmiş ve uzman görüşleri alınarak araştırmanın sonuç bölümünde Türkiye’deki eğitim yöneticilerine okullarda eğitim teknolojileri entegrasyon süreç yönetimine ilişkin yeni bir model önerisi sunulmuştur.

The purpose of this research is to present a model proposal for the management of educational technology integration processes. In this context, the experiences and practices in Turkey since the Republic were compiled. This study aims to create a culturally appropriate process management model proposal for the management of educational technologies integration in Turkey regarding the stated problem situation. The process consists of four main stages. The first stage is aimed at presenting a philosophical perspective on the concept of technology. Because it has been seen that the perspectives of all stakeholders in education, especially education administrators, on technology completely shape the process. The second stage is the determination of technology integration standards by the selected philosophical perspective by researching what domestic and foreign technology standards are. The third stage is a model selection stage by the determined standards. When it comes to the fourth stage, which is the last stage, is aimed to carry out feasibility studies before the implementation of the selected model and to put it into practice. It was decided to use the exploratory sequential pattern research model of the mixed method for the construction of the aforementioned model. For the first stage, both literature review and sampling were conducted with 5 school principals, 5 assistant principals, 4 information technology teachers, 5 teachers from different branches and 1 District National Education Director at the primary and secondary education level in Istanbul, which was selected as a semi-structured interview form. data has been collected. In the second stage, in which criteria, standards and models were examined, it was decided to develop a scale. Quantitative data were collected from 392 teachers and administrators from different branches and demographic characteristics. The results of the research show that a model suitable for our culture and needs is needed for the educational technology integration management process to be successful in schools. Otherwise, even if all other conditions are met, it has been seen that emerging technologies in educational environments are not accepted, differences of opinion occur, and technology integration is not realized effectively and efficiently. Finally, to answer the question of how social, cultural and technical feasibility studies should be in national or school-scale educational technology integration, the findings were examined and a new model proposal was presented to the education administrators in Turkey regarding the integration process of educational technologies in schools, taking expert opinions.
Keywords: Education; Education Management; Educational technology; Educational Technology Management; Eğitim; Eğitim teknolojisi; Eğitim Teknolojisi Yönetimi; Eğitim Yönetimi; Okul yönetimi ve örgütü; Planlama; Planning; School management and organization; Technology Integration; Teknoloji Entegrasyonu; Turkey; Türkiye