Kültürel etkileşim ve müzik - Çetinok, Nejat (My University, 2003)
Kültürel Etkileşim ve Müzik başlıklı çalışmada, önce, yerkürede, önceleri kendi içine kapalı toplulukların sadece kendileri için ürettikleri, birlikte yaşamayı düzenleyen, onu anlamlandıran, çeşitlendiren, farklı kılan, yaşanılır olmasını sağlayan ürünlerden ve eylemlerden oluşan yaşama, yetişme ve yetiştirme ortamı kültürel süreci etkileyen etmenler gözden geçirilmiş; sonra da, insanın (corporal, sipritual, sensual, rational, social) tensel, tinsel, duygusal, ussal, toplumsal gereksinmelerinin nasıl karşılanıldığına bakılmış; yaşadığı yerküre parçasının coğrafya olarak yeri, iklimi, öteki insanlarla iletişim kurma gereksinimi duyduklarında ulaşım olanaklarının zorluk derecesinin neler olduğu; iletişimin ve paylaşımın içeriğini nasıl etkilediği incelenmiş; ötekiler ile anlaşabilmek için geçirgenliği sağlayan dil, beğeni, alışkanlık, inanç, uzun süre birlikte yaşama ve üretilen kültür ürünlerinin ortak özellikleri tartışılmıştır. Kültürel etkileşimde müziğin katkısını gözlemleyebilmek için sanat ve müzik kavramları üzerinde durulmuş; yeryüzünde müziğin çalgılarda nasıl duyulduğuna bakılmış; toplum katmanlarında müziğin nasıl algılandığı incelenmiş; gelişen kitle ortaklaşım (communicaton) araçlarının müzik olgusunu nasıl tekeline aldığı anlatılmış; merkezde üretilen müziğin popülarite, yaygınlık ve küreselleşme adı altında müzik tüketim pazarına nasıl dayatıldığı, özgün kimliğini korumaya çalışan toplulukların durumu aktarılmıştır. Kendi toplumumuzu ilgilendiren konuların yer aldığı son bölümde ise yaşadığımız kültürel etkilenmeler müzik ve medya temelinde ele alınmış; değişimin toplumumuzun değişik katmanlarında ve coğrafya parçalarında aynı şiddette ve yoğunlukta olmadığı ve olamayacağı anlatılmıştır.

This thesis examines firstly, the evolution of the factors affecting the societal environment of life, growth and education and the associated cultural processses of closed societies built on artifacts and actions designed to add meanling and differentiation on their very own lives. Secondly, it explores how the corporal, spiritual, sensual, rational and social needs of these societies are met, how geographical separation impacted the content of communication and sharing and studies the commonalities between languages, tastes, habits, faith and the cultural artifacts. To gain a deeper insight into the contribution of music to cultural influence, terms of art, music and the presence of music and musical instruments in cultures and how music was perceived in all societal segments are examined in-depth. Finally, the monopolization impact of mass communication vehicles on music and the popularity, globalization-based consumer music market is evaluated against the efforts of societies trying to preserve their unique cultural and musical identity. In conclusion, the cultural influences on Turkish society are examined within the realm of music and how these changes are happening at the different intensity, dept and breadth across different segments of society.
Keywords: dans; Eğlence_Müzik; Kurumlar; Kültürlerarası İletişim, Müzikte; Kültürün belirli özellikleri; tiyatro; Toplum bilimleri