İlköğretime Başlayan Çocukların Anne Babalarının Çocuk Yetiştirme Tutumlarının Okul Öncesi Eğitimden Yararlanma Düzeylerine Göre İncelenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2007)
Anne-baba tutumlarının çocuğun gelişimindeki önemi oldukça açıktır. Bu çalışmada ilköğretime başlayan çocukların anne-babalarının çocuk yetiştirme tutumlarının okul öncesi eğitimden yararlanma düzeylerine göre incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini ilköğretime başlayan 183 çocuk ve ailesi oluşturmaktadır. Örneklemi oluşturan çocukların anne-baba tutumlarını ölçmek için Aile Hayatı ve Çocuk Yetiştirme Tutum Ölçeği (PARI) ve ayrıca demografik bilgiler elde etmek için bilgi formu uygulanmıştır. Verilerin analizinde Kruskall Wallis, t testi, tek yönlü varyans analizi ve Mann Whitney U testinden yararlanılmıştır. Araştırma sonuçlarından bazıları şu şekildedir: Okul öncesi eğitimden yararlanmayan çocukların ailelerinin çok daha fazla düzeyde aşırı koruyucu ve sıkı disiplin tutumunu benimsedikleri ve okul öncesi eğitimden yararlanma süreleri ile bu tutumlar arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. Çocukların okul öncesi eğitimden yararlanma düzeyleri ile anne-babaların demokratik tutumu arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır; fakat okul öncesi eğitimden yararlanma süresi arttıkça, ailelerin demokratik tutum puanlarında da artış olmuştur. Cinsiyetlere göre anne-baba tutumları arasında fark bulunmamıştır.

Parenting attitudes is one of the important factors in child education. This study examined the relation between parenting attitudes of children who have just started primary education and pre-school education attainment levels. 183 parents participated to the study. In order to determine parenting styles, PARI was introduced to the parents. Kruskall Wallis, t-test, One-way Anova and Mann Whitney U tests were utilized to analyze the data. The results revealed that the parents whose children did not attain pre-school education are more productive and more authoritarian. Also, the data showed that there is a negative correlation between the types of parenting attitudes and pre-school education attainment level. However, it was found out that there is no significant relation between democratic parenting attitudes and children’s pre-school education attainment levels. It was revealed that the parents of children, who had longer pre-school education attainment, had the highest level of parenting attitude scores. Finally, it was found that parenting attitudes did not change according to the sex of the children.
Relationship Between Parenting Attitudes and Children's Pre-School Education Attainment Level
Keywords: Pediatri; Aile Çalışmaları; Sosyal Çalışma; Sosyoloji; Kadın Araştırmaları