Lise öğrencilerinin öznel iyi oluşları ile ahlâkî olgunluk seviyeleri arasındaki ilişkinin incelenmesi - Çelebi, Çiğdem Demir (My University, 2014)
Bu araştırmada, lise öğrencilerinin öznel iyi oluşları ile ahlâkî olgunluk seviyeleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Tarama modeline uygun olarak düzenlenen araştırmada aşağıdaki sorulara cevap aranmıştır: İstanbul ili Üsküdar ilçesinde öğrenim gören lise öğrencilerinin; 1. Öznel iyi oluşları nasıldır? 2. Ahlâkî olgunluk seviyeleri nasıldır? 3. Öznel iyi oluş ve ahlâkî olgunluk seviyeleri; yaş, cinsiyet, okul türü, sınıf seviyesi, gelir seviyesi, anne eğitim seviyesi, baba eğitim seviyesi, annenin hayatta olup olmama durumu ve babanın hayatta olup olmama durumu değişkenlerine göre farklılaşmakta mıdır? 4. Öznel iyi oluş ve ahlâkî olgunluk seviyeleri arasında anlamlı bir ilişki var mıdır? Araştırmanın örneklemi, İstanbul ili Üsküdar ilçesinde öğrenim görmekte olan 442 lise öğrencisinden oluşmaktadır. Araştırmada, Öznel İyi Oluş Ölçeği ve Ahlâkî Olgunluk Ölçeği ile araştırmacı tarafından geliştirilen kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Araştırmada; betimsel analizler, Kruskal Wallis-H testi, bağımsız grup t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Mann Whitney U testi, Pearson Çarpım Moment Korelasyon analizi gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler bilgisayarda “SPSS for Windows 17.0” programında çözümlenmiş, manidarlıklar minimum p<,05 düzeyinde sınanmış, diğer manidarlık düzeyleri ayrıca belirtilmiş ve bulgular araştırmanın amaçlarına uygun olarak tablolar halinde sunulmuştur. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, öğrencilerin öznel iyi oluş seviyeleri yaş, cinsiyet, okul türü, sınıf seviyesi, yaşamın çoğunun geçirildiği yer, gelir seviyesi, baba eğitim durumu, annenin hayatta olup olmama durumu ve babanın hayatta olup olmama durumuna göre anlamlı farklılık göstermezken; annenin eğitim durumuna göre anlamlı farklılık göstermiştir. Ahlâkî Olgunluk Ölçeği’ne ait puanlar ise yaş, okul türü, yaşamın çoğunun geçirildiği yer, baba eğitim durumu, annenin hayatta olup olmama durumu ve babanın hayatta olup olmama durumuna göre farklılaşmazken; cinsiyet, sınıf seviyesi, gelir seviyesi ve annenin eğitim durumuna göre farklılık göstermiştir. Öğrencilerin öznel iyi oluşları ile ahlâkî olgunluk puanları arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki bulunmuştur. znel iyi oluş, ahlâkî olgunluk, ahlâk, lise öğrencileri.

In this study, the purpose was to explore the relationship between subjective well-being levels and moral maturity of high school students. The following questions were answered: 1.What are the subjective well- being levels of high school students in Uskudar? 2.What are the moral maturity levels of high school students in Uskudar? 3.Do the subjective well-being levels and the moral maturity levels of high school students in Uskudar differentiate into age, gender, school type, class level, place the student has lived mostly, educational level of mother, educational level of father, income statue of student’s family, survival of mother, survival of father? 4. Is there any relationship between subjective well-being levels and moral maturity of high school students in Uskudar? Research sample was composed of high schools in Uskudar, Istanbul. The selection of schools and students was done by disproportionate random cluster sampling. In this research, Personal Information Form developed by researcher, “Subjective Well Being Scale” and “Moral Maturity Scale” were used. Average (x), standard deviation, , frequency, percentage distributions, Kruskal Wallis- H test, independent t test, ANOVA, Mann Whitney U test, and Pearson moment correlation coefficient were used to analyze the data. The data was analyzed by SPSS for Windows 17.0 statistic program, and submitted by tables. As a result of analyses it was revealed that there were not significant differences in subjective well-being level according to age, gender, school type, class level, place the student has lived mostly, educational level of father, income statue of student’s family, survival of mother, survival of father. In addition to this, the difference was significant according to educational level of mother. Points the students gained from Moral Maturity Scale didn't differentiate according to age, school type, place the student has lived mostly, educational level of father, income statue of student’s family, survival of mother, survival of father. By the way, there were significant diffferences in moral maturity level according to gender, class level, income statute of student's family, and educational level of mother. There was also positive relationship between high school students’ subjective well-being and moral maturity level. Key-words: Subjective well-being, moral maturity, moral, high school students.
Keywords: Ahlak_ahlaki Olgunluk; Öğrenciler, lise; Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık