Denge, derin duyu ve sensorimotor elektriksel çıktılarının ardışık adımlama becerileri ile ilişkilendirilmesi - Achylov, Rahmet (My University, 2019)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, ardışık adımlama becerisi gerektiren farklı yürümetestlerinin, denge, derin duyu ve sensorimotor elektrofizyolojik yanıt çıktıları ileilişkilendirmesidir.Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Marmara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’ndeokuyan 18-30 yaş arası, 20 öğrenci katılmıştır. Çalışmada, derin duyu, denge vetandem yürüme testleri yapılmıştır ve katılımcının merkezi sinir sistemininelektrofizyolojik yanıtını incelemek için Emotiv Epoc cihazı ve gövde salınımınınivmelenmesini incelemek için xsens cihazı kullanılmıştır. Alınan veriler ilişki analiziiçin Pearson Korelasyon ve testler arası farklara bakmak için tekrarlı ANOVA testi iledeğerlendirilmiştir.Bulgular: Korelasyon testinde; denge, derin duyu ve tandem yürüme testlerindenalınan EEG sinyalleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki olduğu (p<0,01)bulunmuştur. Tandem yürüme testi versiyonlarının değerleri diğer test değerlerindendaha yüksek olduğu görülmüştür. Tekrarlı ANOVA testinde; tandem yürümetestlerinden alınan beyin yanıtlarının, denge ve derin duyu testinden alınan beyinyanıtların arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu (p<0,05) gözlemlenmiştir.Tandem yürüme testleri ve statik denge testlerinden elde edilen xsens cihazının X(sağa – sola), Y (yukarı – aşağı) ve Z (öne – arkaya) eksenlerinde, salınım ivmelenmedeğerlerini arasında istatistiksel olarak anlamı farklılıklar bulunmuştur.Sonuçlar: Katılımcıların elektrofizyolojik yanıtları açısından, TYT'nin, denge testi vederin duyu testi ile ilişkili olduğu görüldü. Tekrarlı ANOVA testi sonucu, tandemyürüme testinin beyin yanıtları diğer testlere göre daha yüksek olduğundan dolayıtandem yürüme testinde vestibüler sistemin daha çok zorlandığını düşünmekteyiz.TYT'nin sporcunun fiziksel durumunu test etmek için kullanılabilir olduğunudüşündürmektedir.

Aim: It is the correlation of different walking tests with balance, deep sensory andsensorimotor electrophysiological response outputs that require sequential steppingskills.Materials and Methods: Twenty students between 18-30 years of age attendedMarmara University Faculty of Sport Sciences. In this study, deep sensory, balanceand tandem walking tests were performed and Emotive Epoc device was used toexamine the participant's brain electrophysiological response and xsens device wasused to examine the trunk oscillation acceleration. The data were evaluated by PearsonCorrelation for correlation analysis and repeated ANOVA test to look at thedifferences between the tests.Results: In correlation test; there was a statistically significant relationship betweenEEG signals obtained from balance, deep sensation and tandem walking tests (p<0.01).In repeated ANOVA test; it was observed that there was a statisticallysignificant difference between brain responses from tandem walking tests and brainresponses from balance and deep sensory test (p <0.05).There were statisticallysignificant differences between tandem walking test results and static balance testresults obtained from the X-axis (right-left), Y-axis (up-down) and Z-axis’s (forwardbackward)oscillation acceleration values.Conclusion: In terms of electrophysiological responses of the participants, TWT wasassociated with balance test and deep sensory test. As a result of repeated ANOVAtest, we think that the vestibular system is more difficult in tandem walking testbecause the brain responses of tandem walking test are higher than other tests. Thismakes us think tandem walking test can be used to test the physical condition ofathletes.
Keywords: Balance; deep sensation; Denge; derin duyu; EEG; Öğrenim ve öğretim; Spor; Sports; Study and teaching; Tandem walking; Tandem yürüme