Siber alanda güvenliğin “Technophobia” üzerinden inşası : Türkiye’de güvenli internet - Bedir, Umur (My University, 2012)
Günümüzde varolan korkuların uzun bir tarihi vardır. Bilinç alanına giren her yeni fenomen, yabancılaşmış insanın bilincinde bu tarihsel korkuları yeniden gün yüzüne çıkarır. Tıpkı bu gün, merkezi denetime direnen bir kamusal alan ve bizi “öteki” ile bağlayan bir iletişim ağı olarak internete karşı duyduğumuz korku gibi. Neo-Liberal dönemde, Siber-Güvenlik söylemiyle, internete yönelik hali hazırda var olan korku, siyasal ve ideolojik bir işlev kazanır. İktidarlar tarafından Siber-Suç, Siber-Terör gibi gerekçeler gösterilerek, internette bilginin özgür akışını kısıtlamaya dönük hukuksal ve idari yaptırımlar meşrulaştırılır. Böylece Siber-Alanı güvenlileştirme politikaları sonucunda, interneti alternatif bilgi yaymak veya örgütlenmek amacıyla kullanan toplumsal muhalefetin her biçimi baskı altına alınabilir, internet küresel “panopticon”un parçası haline getirilebilir, ifade özgürlüğü ölçüsüz biçimde kısıtlanabilir, küresel düzeyde paylaşımı ve katılımcılığı pekiştiren “web 2.0” ve “World Wide Web” (www) yapısı zarar görebilir. Türkiye’de de 2005’den beri benzer bir süreç yaşanmaktadır. İnterneti kullanarak gençleri intihara yönlendiren satanist gruplar, çocuk istismarı, denetlenemeyen internet kafeler, internet bağımlılığı gibi geleneksel medya söylemlerinin ardından, çevrimiçi ifade özgürlüğünü kısıtlayan 5651 Sayılı yasa ve Güvenli İnternet Paketi hızla yürürlüğe girdi. Bu çalışmada, interneti güvenlileştirme sürecinde korku söyleminin rolü ele alınmıştır

Fear that existing today has a long history. All the new phenomena entering the field of consciousness brings to light those historical fears again in the consciousness of the alienated human being. Just as the fear against the Internet as a public space that resisting centralized control and a communication network that connecting us with “others”. In the Neo-Liberal period, this existing fear against the Internet, gains a political and ideological function by the Cyber-Security discourse. By giving reasons as Cyber-Crime, Cyber-Terror, legal and administrative sanctions restricting free flow of information has been legitimizing. Thus, in the result of these policies of securitization of Cyber-Space, all forms of social opposition which is using the Internet for disseminating alternative information and organizing can supress, Internet can become a peace of global “panopticon”, Internet can restrict unboundedly, the structure of the web 2.0 and World Wide Web (www) that supporting sharing of ideas and participation can be damaged. There is also a similar process in Turkey since 2005. After the conventional media discourses about Satanist groups that encourage young person to suicide, child abuse, Internet cafes that can’t be controlled or Internet addiction, Act No 5651 and Secure Internet Packet which restrict the free speech online, come into force quickly. In this study, the role of the fear discourse in the process of the securitization the Internet has been handled.
Keywords: İletişim; İnternet