Bağımsız otistik çocuklar eğitim merkezinde yaşanan sorunların öğretmen görüşlerine dayalı olarak incelenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2014)
Otizmli çocuklara eğitim vermekte olan eğitim kurumlarında yaşanan sorunların neler olduğunun bilinmesi bu kurumlarda verilmekte olan eğitim ve öğretim kalitesinin geliştirilmesi bakımından önem taşımaktadır. Bu araştırmanın amacı, bağımsız otistik çocuklar eğitim merkezinde (OÇEM) yaşanan sorunların öğretmen görüşlerine dayalı olarak incelenmesidir. Araştırmada katılımcıların çalıştıkları kurumda yaşadıkları sorunları belirlemek amacıyla standardize edilmiş açık-uçlu görüşme yöntemi kullanılmıştır. Bu çalışmaya, 26 kadın ve 5 erkek olmak üzere toplam 31 öğretmen katılmıştır. Görüşmeler, 11 dakika ile 38 dakika arasında değişen sürelerde ortalamada ise 19 dakika sürmüştür. Elde edilen verilere tümevarım analizi kullanılmıştır. Bulguların güvenirliği, analist çeşitlemesi yoluyla sağlanmıştır. Değerlendirmeciler arası güvenirlik ortalama %99 (%94-100) olarak hesaplanmıştır. Katılımcılar tarafından ifade edilen sorunlar fiziki koşullar, yerleştirme, öğretmen özellikleri, kapsamlı eğitim programı, bireyselleştirilmiş eğitim planlarının hazırlanması, uygulanması ve aile başlık altında açıklanmıştır.

It matters to know the problems faced at educational institutions providing education to children with autism, in terms of improving the education and training quality provided at these institutions. The aim of this study was to investigate the problems experienced at an independent autistic children education center based on teacher’s perspectives. In the study, for identifying the problems which the participants faced at the institution they work, standardized open ended interview method was used. In total 31 teachers, including 26 women and 5men, participated in this study. Interviews lasted in durations changing between 11 minutes to 38 minutes, in average of 19 minutes. Inductive data analysis was carried out. Reliability of findings were ensured through analyst triangulation. Inter-rater agreement was calculated in average as 99% (94%-100). The problems stated by participants are explained under themes as; physical conditions, placement, teachers’ characteristics, extensive training program, preparation and application of individualized education plans and family.
An investigation of problems experienced at the independent autistic children education centre based on teachers’ perspectives
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Eğitim, Özel; Aile Çalışmaları