Majör depresyonlu hastaların polimorf nüveli lökosit fonksiyonları üzerine antidepresan ilaç tedavisinin etkisinin araştırılması - Yurdakul, Dilşad (My University, 2006)
Çalışmamızda Majör Depresyon hastalarında (n=12, yaş ortalaması 40 ) antidepresan ilaçların Polimorf Nüveli Lökosit Fonksiyonları, serum folik asit, B12 vitamini, kortizol, çinko, bakır düzeyleri ve hemogram değerleri üzerine etkisinin gösterilmesi amaçlanmıştır. PNL’ler ( 1 X 107 hücre / ml ) EDTA’lı venöz kandan ficoll-hypaque gradient yöntemiyle ayrılmıştır. Fagositoz ve hücre içi öldürme aktivitesi tayininde Alexander ve ark, ‘nın (1968) yöntemi değiştirilerek kullanılmıştır. MD hastalarının PNL’lerinin fagositik aktivitesi sağlıklı gönüllülerle (n=10, yaş ortalaması 35) aynı düzeyde hücre içi öldürme aktivitesi sağlıklı gönüllülerden düşük bulunmuştur. MD hastalarının PNL’lerinin fagositik aktivitesi 2 aylık antidepresan ilaç tedavisi sonrası tedavi öncesine göre anlamsız olarak artmıştır. Hücre içi öldürme aktivitesi ise etkilenmemiştir (p>0,05). Referans değerler içerisinde, folik asit düzeyi anlamsız olarak, kortizol düzeyi anlamlı olarak artarken, B12 vitamin, çinko düzeyleri anlamsız olarak azalmış, bakır düzeyi etkilenmemiştir. 2 aylık tedavi sonrası %EO değeri , PLT sayıları tedavi öncesine göre, WBC, NE, PLT sayıları , %EO değerleri de 1 aylık tedavi sonrası değerlere göre anlamlı olarak artmıştır (p<0,05). Diğer hematolojik parametreler referans değerler içerisinde anlamsız olarak değişmiştir. Sonuç olarak, antidepresan ilaçların PNL’lerin fagositik aktivitesini arttırdığı, hücre içi öldürme aktivitesini etkilemediği, çalıştığımız diğer parametreleri ise referans değerler içerisinde değiştirdiği tespit edilmiştir. Antidepresan, depresyon, PNL, fagositoz, çinko Investigation of Antidepressant Drug Treatment Effect on Polymorphonuclear Leukocyte Functions of Patients With Major Depression

In this study our aim was to investigate the effect of antidepressant drugs on polymorphonuclear leukocyte functions, serum folic acid, vitamin B12, cortisol, zinc, copper levels and hemogram parameters of patients (n=12 average age 40) with Major Depression. PMNs ( 1 X 107 cell / ml) were isolated by ficoll-hypaque gradient centrifugation method from venous blood with EDTA. Phagocytosis and intracellular killing activity were assayed by modifying Alexander’s method (1968) The phagocytic activity of PMN of MD patients was found in the same level as healthy volunteers (n=10, averadge age 35), the intracellular killing activity was found lower than that of healthy volunteers. The PMN’s phagocytic activity of patients with Major Depression after 2 months of antidepressant drug treatment unsignificantly increased when compared with those before treatment. The intracellular killing activity was not effected (p>0,05). Within the reference values, as the level of folic acid unsignificantly, level of cortisol significantly increased, the levels of vitamin B12, zinc unsignificantly decreased, level of copper was not effected. After 2 months of treatment EO% value, PLT counts when compared with those before treatment, WBC, NE, PLT counts, EO% values when compared with those after 1 months of treatment significantly increased. (p<0,05) Other hematological parameters unsignificantly changed within reference values. In conclusion, we found that antidepressant drugs increased the phagocytic activity of PMNs, did not effect the intracellular killing activity, within reference values changed the parameters we studied on.
Keywords: Farmakoloji; Farmasötik Mikrobiyoloji; İlaçlar_Tedavi