Bacteroides fragilis grubu bakterilerin agarda dilüsyon ve disk difüzyon duyarlılık metodları kullanılarak antibiyotik duyarlılıklarının belirlenmesi - Eminoğlu, Semra (My University, 2020)
Susceptibility Testing (EUCAST) tarafından anaeroplar için geliştirilen diskdiffüzyon testi ve Clinical Laboratory Standart Institude (CLSI) tarafından anaeropbakteriler için önerilen standart, agarda dilüsyon yöntemleriyle enfeksiyon etkeniBacteroides fragilis grubu (BFG) bakterilerin antimikrobiyallere duyarlılıklarınınbelirlenmesi amaçlanmış, iki testin sonuçları arasında uyumluluk araştırılmıştır.Yöntem: Hastanemiz mikrobiyoloji laboratuvarında, Ocak 2017 ile Aralık 2018tarihleri arasında çeşitli klinik örneklerden izole edilen ve MALDI-TOF MS iletanımlanan 56 BFG izolatlarının ampisilin, ampisilin/ sulbaktam, sefoksitin,imipenem, klindamisin, tigesiklin, moksifloksasin ve metronidazole duyarlılıklarıkoyun kanıyla zenginleştirilmiş Brucella agar kullanılarak agarda dilüsyonyöntemiyle, at kanı ile zenginleştirilmiş Fastidius Anaerobic Agar (FAA) besiyerikullanılarak disk difüzyon yöntemiyle belirlenmiştir.Bulgular: Batın içi apsesi (n=24), kan (n=10) ve doku biyopsi örneği (n=11) gibiçeşitli klinik materyallerden izole edilen, çoğunluğu Bacteroides fragilis (n=34,%61) ve Bacteroides thetaiotaomicron (n=11, %20) izolatlarından oluşan altı BFGtürü tanımlanmıştır. Agarda dilüsyon yöntem sonuçlarına göre izolatlar üzerine enetkili antimikrobiyaller %98.2 duyarlılık oranlarıyla imipenem ve metronidazololmuş, bunu sırasıyla %89.3 ve %66.1 oranlarıyla tigesiklin ve ampisilin/ sulbaktamizlemiştir. Moksifloksasine duyarlı olanların oranı %57.1, klindamisine ise %46.4bulunmuştur. İki yöntemin, izolatların antimikrobiyallere duyarlılık durumlarınıbelirleme performansları metronidazol için %100, imipenem ve tigesiklin için %89.8uyumlu bulunmuştur.Diğer antibiyotikler için kabul edilebilir uyum saptanmamıştır.Sonuç: BFG bakterilerinin metronidazol, imipenem ve tigesikline duyarlılıklarınıbelirlemede disk diffüzyon yönteminin; klinik mikrobiyoloji laboratuvarlarındakolaylıkla uygulanabilir, hızlı ve güvenilir bir yöntem olduğunu söyleyebiliriz.Ancak bir satandardın oluşturulması adına, özellikle diğer antimikrobiyaller için daha fazla izolatın ele alındığı, deney koşullarının optimize edildiği çalışmalarıngerektiğini düşünüyoruz.

Objective: We aimed to determine the antimicrobial susceptibility of Bacteroidesfragilis group (BFG) bacteria by recently developed European Committee onAntimicrobial Susceptibility Testing (EUCAST) disc diffusion method and agardilution method recommended by Clinical Laboratory Standart Institude (CLSI) foranaerobes and to investigate the agreement of the results of these two tests.Method: In total 56 BFG strains, isolated from different clinical samples at ourhospital microbiology laboratory between January 2017 and December 2018 andidentified by using MALDI-TOF MS, were tested. MICs of ampicillin,ampicillin/ sulbactam, cefoxitin, imipenem, clindamycin, tigecycline, moxifloxacinand metronidazole were determined by agar dilution method using sheep bloodsupplemented Brucella agar and disk diffusion test using host blood supplementedFastidius Anaerobic Agar (FAA).Results: Six different BFG species were identified, Bacteroides fragilis (n = 34,61%) and Bacteroides thetaiotaomicron (n = 11, 20%) were the most prevalentspecies, which were isolated from various clinical semples such as intraabdominalabscess (n = 24), blood (n = 10) and tissue biopsy material (n = 11). According tothe agar dilution method, the most effective antimicrobials on isolates wereimipenem and metronidazole with 98.2% susceptibilty rates, followed by tigecyclineand ampicillin/ sulbactam with 89.3% and 66.1%, respectively. The rate ofsusceptibility to moxifloxacin was 57.1% and 46.4% to clindamycin. Comparison ofthese two methods shows that the most concordant results were obtained withmetronidazole (100%), imipenem (89.8%) and tigecycline (89.8%). Acceptablecompliance was not found for other antibiotics.3Conclusion: Disc diffusion method is fast, easy-to-apply in clinical microbiologylaboratories and reliable method to determine the susceptibility of BFG bacteria tometronidazole, imipenem and tigecycline. However, to evolve a standard method,especially for the other antimicrobials, the experimental conditions should beoptimized with the studies in which more isolates are included.
Keywords: : Bacteroides fragilis grubu bakteriler; agar dilution method; agarda dilüsyon; disc diffusionmethod; diskdifüzyon : Bacteroides fragilis group bacteria; Health; Microbiology; Mikrobiyoloji; Sağlık