Sermaye yapısının bankaların performansları üzerindeki etkisi: (Yemendeki banka sektöründen kanıtlarla ) - Alwusaaby, Mustafa (My University, 2016)
SERMAYE YAPISININ BANKALARIN PERFORMANSLARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: (YEMENDEKİ BANKA SEKTÖRÜNDEN KANITLARLA ) Bu çalışma Yemen bankacılık sektörü banka performansı üzerine sermaye yapısının etkisi test etmiştir. Bağımlı değişken bankaların performansını (Özkaynak karlılığı – Aktif karlılığı)nı olarak temsil edip bağımsız değiken ise sermaye yapısını (Kısa Vadeli Borçların Özkaynaklara Oranı – Uzun Vadeli Borçların Özkaynaklara Oranı – Toplam Borçları Aktiflere Oranı – Toplam Borçları Özkaynağa Oranı)nı olarak temsil edilmiştir. 6 Ticari banka 2004-2012 dönem aralarında bir araştırma örneği olarak seçilmiştir. Bu araştırmada veriler analizi çoklu regresyon örneği aracılığıyla kullanılmıştır. Araştırma sonuçları , bağımsız değişkenler (Toplam Borçları Aktiflere Oranı - Uzun Vadeli Borçların Özkaynaklara Oranı) ve bağımlı değişkenler tarafından temsil edilen bankaların performansı (Aktif karlılığı – Özkaynak karlılığı) arasında pozitif korelasyon ilişkisi bulunduğunu göstermiştir. Ayrıca , bağımsız değişken (Kısa Vadeli Borçların Özkaynaklara Oranı) ve bağımlı değişkenler tarafından temsil edilen bankaların finansal performansına (Aktif karlılığı – Özkaynak karlılığı)ya olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Sermaye Yapısı , Bankaların Performansı , Panel data , Yemen Bankacılık Sektörü.

THE INFLUENCE OF CAPITAL STRUCTURE ON BANK’S PERFORMANCE : (EVIDENCE FROM BANK SECTOR IN YEMEN) This study examines the effect of capital structure on the performance of Yemen banking sector . The dependent variable was the bank performance ( return on equity – return on assets ) whereas the independent variable was the capital structure( short term debt to equity – long term debt to equity –total debt to equity – total debt to assets) . The research sample was 6 commercial banks in Yemen during the period ( 2004- 2012) . The researcher used the Multiple regression model to analyze the data. The findings of the study showed that there is positive correlation between independent variables (total debt to assets – long term debt to equity) and banks' performance which is represented by dependent variables (return on assets – return on equity ). At the same time the independent variable ( short term debt to equity ) has a negative effect on banks' performance that is represented by dependent variables (return on equity – return on assets) Key words : capital structure, banks' performance, Panel data, Yemen banking sector .
Keywords: Bankalar ve bankacılık; Yemen