Bir ölçek geliştirme çalışması: izolasyon önlemlerine uyum ölçeğinin geçerlik ve güvenirliği - (:unkn) unknown (My University, 2011)
Amaç: Bu çalışmanın amacı izolasyon önlemlerine uyumu değerlendirebilecek geçerli ve güvenilir bir araç geliştirmektir. Yöntem: Metodolojik bir çalışma olan araştırmanın örneklemini, bir üniversite hastanesinin İç Hastalıkları, Genel Cerrahi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları servislerinde çalışan 430 hemşire ve hekim oluşturdu. Ölçek geliştirilirken, ilgili literatür taranarak madde havuzu oluşturuldu, uzman görüşü alındı, içerik ve yapı geçerliği, madde güvenirliği analizleri yapıldı. Bulgular: Araştırmada, 41 maddeden oluşan taslak ölçek, uzman görüşleri ve ön uygulama doğrultusunda yeniden düzenlendi. Otuz beş maddeye inen ölçeğin madde toplam korelasyon değerleri 0.60 ile 0.34 arasında değişmekteydi. Testtekrar test güvenirliği sonucunda iki ölçüm arasında korelasyon katsayısı 0.84 idi, ölçümler arasında doğrusal ve güçlü bir ilişki vardı. Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) değeri 0.87 olup örneklemin yeterli olduğu, Barlett testi sonucuna göre (p< 0.05) maddeler arasında korelasyon olduğu görüldü. Ölçeğin yapı geçerliliğinde açıklayıcı faktör analizi uygulandı; bulaşma yolu, çalışan-hasta güvenliği, çevre kontrolü, el hijyeni-eldiven kullanımı olmak üzere dört faktör elde edildi. Analizler sonucunda madde sayısı 18’e inen 5’li likert tipte izolasyon önlemlerine uyum ölçeğinin Cronbach alfa değeri 0.85 olarak bulundu. Sonuç: Geliştirilen ölçeğin, izolasyon önlemlerine uyumu değerlendirmede güvenilir ve geçerli bir ölçme aracı olduğu sonucuna ulaşıldı.

Aim: The aim of this study was to develop a valid and reliable tool to evaluate compliance with isolation precautions. Method: This methodological study sample consisted of 430 nurses and physicians working in the internal medicine, general surgery, and pediatrics departments of a university hospital. Relevant literature was reviewed to construct a pool of items; expert’s opinions were sought; validity of content and structure, and reliability of included items was analyzed. Results: A 41-item draft was revised based on expert opinion and pretest results. Total correlation values of the 35-item revised scale ranged between 0.60 and 0.34. Correlation coefficient of test-retest reliability was 0.84, with a strong linear relationship between measurements. Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) value of 0.87 indicated adequate sampling and Barlett test showed correlation between the items (p<0.05). Structural validity was assessed by explanatory factor analysis and four factors (route of infection, practitioner-patient safety, environmental safety, hand-hygiene/glove use) were obtained. After the analyses item number was reduced to 18, 5-point Likert Scale format was used and Cronbach alpha value of the compliance scale was determined as 0.85. Conclusion: The developed scale was a valid and reliable assessment tool evaluating compliance with isolation precautions.
Development of a scale study: validity and reliability of a scale compliance with isolation precautions
Keywords: Hemşirelik