Total productive maintenance and system analysis in a middle scale company - Karaca, Emrah (My University, 2006)
TOPLAM VERİMLİ BAKIM VE ORTA ÖLÇEKLİ BİR İŞLETMEDE SİSTEM ANALİZİ 20. yüzyılın ikinci yarısında, yönetim bilimi, organizasyonel performansın artırılması için birçok yeni yönetim yaklaşımının ortaya çıkışına şahit olmuştur. Bu yaklaşımlar, müşteri beklentilerinin karşılanması ve imalat maliyetlerinin düşürülmesi ihtiyacından dolayı oluşturulmuştur. Bu yönetim kavramlarının genel amacı – eskiden aralarında bir ödünleşme olduğu varsayılan – bu hedeflere aynı zamanda ulaşmaktır. Bu yönetim yaklaşımlarına genel olarak “Modern Yönetim Felsefeleri” denilmiştir. Toplam verimli bakım, odak noktası olarak ekipman çalışırlığı ve performansını alan bir yönetim felsefesidir. Bu çalışmanın amacı, Toplam Verimli Bakımı ve faydalarını tanıtmak aynı zamanda orta ölçekli imalat fabrikalarında uygulaması için bir sistem analizi gerçekleştirmektir. Çalışmanın ilk kısmında, giriş yapılmış ve amaçlar anlatılmıştır. İkinci kısımda, Toplam Verimli Bakım kavramının ile ilgili verilmiştir. Aynı zamanda, konunun kapsamında olan temel uygulamalar anlatılmıştır ve performans ölçüm yöntemleri tanıtılmıştır. Üçüncü kısımda ise, gözlemler sunulmuş ve gözlemlenen sorunlardan yola çıkarak örnek tesis için Toplam Verimli Bakım kapsamında çözümler önerilmiştir. Ve son olarak dördüncü kısımda, tartışma ve değerlendirmeler sunulmuştur

In the second half of the 20th century, management science has witnessed the emerging of many new approaches for improvement organizational performance. These approaches were formed as a requirement for meeting customer expectations and reducing manufacturing costs. The general aim of these management concepts is to meet these goals – where a trade off between them was assumed before – simultaneously. These management approaches have been generally referred to as “Modern Management Philosophies”. Total Productive Maintenance, is a maintenance philosophy which has given most emphasis on equipment availability and performance. The aim of this study is to present Total Productive Maintenance and its benefits by providing a system analysis for implication in a middle scale manufacturing company. In the first part of this study, introduction has been made and objectives have been told. In the second part general background of Total Productive Maintenance concept has been given. Also, the basic applications that the subject covers have been told and measurement methods of performance have been given. In the third part, observations have been told and solutions that are in the scope of Total Productive Maintenance have been suggested for the sample company. And finally, general discussions and evaluations have been made in the fourh part.
Keywords: İşletmeler_Sistem Analizi