Kindling uyarısı alan Genetik Absans Epileptik sıçanlarda (GAERS) Hipokampal Granüler Tabakada Nöronal Hasar ve Mossy Terminallerinde Gaba Değerlendirilmesi - Akakın, Dilek (My University, 2009)
Epilepsi çalışmalarında hipokampal yolakların nöroadaptif değişikliklere uğradığı gösterilmiştir. Merkezi sinir sisteminde GABA fonksiyonu ile ilgili yapılan ilk çalışmalardan bu yana, GABA‟nın epilepsi ile ilişkisi olduğu bilinmektedir. Epileptik mekanizmalara ilişkin hipotezler, eksitasyoninhibisyon arasındaki dengesizlik üzerine yoğunlaşmıştır. Çalışmamızda, bu inhibisyonun GAERS sıçanlarda uygulanan kindling modeli üzerinde olası işleyiş mekanizmalarının aydınlatılması hedeflenmiştir. Yalancı-opere Wistar ve GAERS sıçanlar ile kindling uygulanmış Wistar ve GAERS sıçanların hipokampal DG bölgeleri ışık ve elektron mikroskopi düzeyinde morfolojik açıdan değerlendirilmiştir. Hasarlanmaya ilişkin bulgular fluoro-jade B boyası ile desteklenmiştir. İnce-yapısal immünositokimya düzeyinde hipokampal CA3 bölgelerindeki mossy lif terminal alanları ve bu alanlardaki GABA yoğunluğu kantitatif olarak değerlendirilmiştir. Wistar sıçanlardan farklı olarak, GAERS‟lere uygulanan kindling uyarılarının yaygın konvülsif fokal nöbet oluşturmadığı, bu durumun DG granül hücre morfolojisinde hasara yol açmadığı, kindled Wistar sıçanlarda ise hipokampal hilar hücrelerde ve DG granül hücrelerinde hasarlanma oluştuğu gözlenmiştir. Hasarlı hücrelerde apoptoz ve nekroza ilişkin gözlemlerimiz hücre dejenerasyonu sürecinde her iki olayın da yer aldığını ortaya koymaktadır. CA3 mossy lif terminal alanları istatistiksel olarak anlamlı fark göstermemiştir; GABA yoğunluğunun ise yalancı-opere GAERS‟lerde yalancı-opere Wistar sıçanlara göre; kindling Wistar sıçanlarda yalancı-opere Wistar sıçanlara ve yalancı-opere GAERS‟lere göre fazla olduğu, yalancı-opere GAERS ve kindling GAERS grupları arasında anlamlı farklılık olmadığı bulunmuştur. GAERS‟lerin Wistar sıçanlardan farklı epileptogenez mekanizmasına sahip olduklarını gösteren bulgularımız ileriki deneysel çalışmalar için temel oluşturmaktadır. GAERS, hipokampus, kindling, GABA

Neuroadaptive changes in the hippocampal pathways have been shown in recent epilepsy studies. It is known that GABA has close relation with epilepsy and hypothesis concerning epileptic mechanisms are focused on excitation-inhibition imbalance. In our study, we aimed to show possible inhibitory mechanisms in kindling model of GAERS. We examined hippocampal DG morphology at the light and electron microscopical level in sham-operated Wistar rats and GAERS; kindling Wistar rats and kindling GAERS. Fluoro Jade B dye was used to verify degeneration findings. Also, ultrastructurally, we examined the areas and GABA densities of mossy fiber terminals quantitatively in the hippocampal CA3 region. Our results showed that after kindling GAERS did not show generalized convulsive focal seizures or DG granule cell degeneration, whereas kindled Wistar rats showed neurodegeneration in hippocampal hilar and DG granule cells. Findings of apoptosis and necrosis in degenerated cells showed that both phenomena takes place in degeneration process. Quantitative analysis demonstrated no difference in the areas of mossy terminals of all groups; mossy terminal GABA densities were found to be higher in sham-operated GAERS than sham-operated Wistar rats, in kindling Wistar rats than sham-operated Wistar rats and kindling GAERS; but no statistical difference was observed between sham-operated GAERS and kindling GAERS. Our findings showing different epileptogenesis mechanisms between GAERS and Wistar rats might be a basis for future experimental studies. Key words: GAERS, hippocampus, kindling, GABA, immunocytochemistry.
Keywords: Embriyoloji; Genetik; Histoloji; Tıp