“Sinema’da ve Televizyon’da aydınlatmanın rolü” - Sunal, Gözde (My University, 2011)
Aydınlatma, Aydınlatma ve İşlevleri, Görsel Algı, Işık - Gölge İlişkisi ÖZET “SİNEMA’DA VE TELEVİZYON’DA AYDINLATMANIN ROLÜ” Aydınlatma ve ışık kavramları binlerce yıldır insanoğlunun zihnini meşgul etmiştir. Kutsal kitaplar, mitolojiler, efsaneler ve destanlar içlerinde hep karanlık aydınlık karşıtlığını taşımışlardır. Bu karşıtlıklar, büyük ressamların, sanatçıların ilhamı olarak sanat yapıtlarına dönüşmüştür. Günümüzde bu yapıtlar, görüntü yönetmeninin gerek eğitimi, gerekse sanatsal yaratımı aşamasında büyük önem kazanmıştır. Bildiğimiz üzere, sinema ve televizyon iki boyutlu görüntü yaratır. Aydınlatmanın başarısı, iki boyutlu bir resimde, üç boyutlu bir etki yaratmaktır. Aydınlatma, konuya derinlik ve sağlam bir görünüş verir. Konuya bağlı olarak çarpıcı bir görsel etki yaratabilir. “Sinemada ve Televizyonda Aydınlatmanın Rolü” konulu bu çalışma; görsel – yazılı kaynak tarama, arşiv tarama ve görüşme yöntemiyle oluşturulmuştur. Işık ve aydınlatmanın işlevsel yapısı ve dramatik bir öğe olarak kullanımı araştırılmıştır. Bu çerçeveden yola çıkarak; aydınlatma, sadece görünürlüğü sağlamak için değil, görüntüye estetik bir boyut katmak ve anlatımı anlamlandırmak gibi görevlerinin de olduğu, film ve televizyon yapımlarından karşılaştırmalı örneklerle incelenmiştir ght, Lighting, Lighting Function, Visual Perception, Light - Shadow

“THE ROLE OF LIGHTING IN CINEMA AND TELEVISION” The concepts of light and lighting have always been a challenge for human mind. Holy scriptures, myths and legends always include the conflict of dark and light. These conflicts became the inspiration of painters and thus converted into masterpieces. Today, these masterpieces have significant importance for a cameraman’s education and artistic creativity. As we all know, cinema and television creates 2D images. A succesful lighting can create a 3D effect in a 2D image. Light adds depth and a solid look to the subject. It can create a stunning visual effect depending on the subject. This study, titled “The Role of Lighting in Cinema and Television,” is created by scanning visual and written sources, archives and by making meetings. Functional structure of light and lighting and usage of these as dramatic elements is questioned. Thereby, lighting is researched from the aspect of that, in addition to making the environment visible, it should also add an aesthetic value to the view and meaning to the story. Samples from the movie and television are used for comparison.
Keywords: Aydınlatma_Sinema; Aydınlatma_Televizyon; Görsel Algı; Işık-Gölge İlişkisi; Sinema