Uluslararası hukuk süjesi olarak Türkiye’deki Süryani toplumu - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Ortadoğu’nun en eski toplumlarından biri olan Süryanilerin önemli bir kısmı başka ülkelere göç etmiş, bölgedeki nüfusunun büyük kısmını muhtelif nedenlerle kaybetmişlerdir. Anavatanları Kuzey Irak, Güneydoğu Türkiye ve Kuzeydoğu Suriye olmasına rağmen, göçler dolayısıyla başta Avrupa olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde Süryani diasporaları oluşmuştur. Lozan Antlaşması’ndaki “gayrimüslim azınlıklar” olarak sadece Ermeni, Rum ve Yahudi toplumlar sayılmış olup bunun dışındakiler uzun süre azınlık kapsamındaki haklardan yararlanamamışlardır. Bu anlamda Türkiye’de yaşayan diğer gayrimüslim veya gayr-i Türklerin azınlık vasfı kabul edilmemiştir. Bu makalede Süryani toplumunun ortaya çıkışı, yaşadığı bölünmeler, bugünkü özellikleri ile Türkiye›deki Süryanilerin durumu özetlenmektedir. Uluslararası hukukta azınlık statüsü ışığında Türk Süryani cemaatinin bu kapsamdaki statüsü tahlil edilmektedir.
Syriacs community in Turkey as a subject of international law
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Siyaset Bilimi; Uluslararası İlişkiler; Ortadoğu Araştırmaları; Social Sciences and Humanities; Political Science; International Relations; Middle East Research; Sosyal Bilimler (SOC); Sosyal Bilimler Genel; ULUSLARARASI İLİŞKİLER; SİYASET BİLİMİ; Social Sciences (SOC); SOCIAL SCIENCES, GENERAL; INTERNATIONAL RELATIONS; POLITICAL SCIENCE; Siyasi bilimler ve Uluslararası İlişkiler; Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler; Political Science and International Relations; Social Sciences & Humanities; Süryaniler; Türk Süryani Cemaati; azınlıklar; Lozan Antlaşması; uluslararası hukuk süjesi.