Genç yetişkin erkeklerin cinsellik algıları ve sağlıklı cinsellik eğitiminin bilgi ve davranışlara etkisi - Beyhan, Abdullah (My University, 2022)
Amaç: Bu araştırmanın amacı erkek üniversite öğrencilerinin cinsel sağlık ve cinsel eğitime ilişkin algılarını derinlemesine öğrenerek, uygulanan sağlıklı cinsellik eğitim programının etkililiğini ölçmektir. Yöntem: Araştırma iki aşamada gerçekleştirilmiştir. İlk aşama erkek üniversite öğrencilerinin cinsellik, cinsel sağlık ve cinsel eğitim ile ilişkili düşüncelerini derinlemesine öğrenmek amacıyla nitel olarak yapılmıştır. Çalışmada bireysel derinlemesine görüşme yöntemiyle 16 öğrenciden veri toplanmıştır. Nicel bölüm olan ikinci kısım ise tek gruplu yarı deneysel bir araştırma olarak 70 erkek öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada kontrol grubu kullanılmamıştır. Bulgular: Araştırmanın nitel kısmında elde edilen bulgular cinsel eğitim ve cinsel davranışlar ve sağlık adı altında iki ana tema ve beş alt tema altında toplanmıştır. Erkek öğrenciler cinsel bilgi düzeylerinin yetersiz olduğunu ve nitelikli bir uzmandan kapsamlı cinsel eğitim almaları gerektiğini belirtmişlerdir. Nicel çalışma kapsamında yapılan ön test – son test karşılaştırmasında öğrencilerin cinsellikten kaçınma – Karar dengesi ölçeği ve öz yeterlilik ölçeğinin puan ortalamaları arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Sonuç olarak erkek üniversite öğrencilerinin cinsel eğitime ihtiyaçları olduğu ve doğru bilgilerin ancak kapsamlı ve sosyo-kültürel normlara duyarlı bir eğitimle öğrenilebileceği ortaya çıkmıştır. Ayrıca uygulanan sağlıklı cinsellik eğitim programının katılımcıların üreme sağlığına yönelik bilgi ve davranışları açısından etkili bir program olduğu belirlenmiştir.

Aim: The aim of this research is to measure the effectiveness of the healthy sexuality education program by learning the perceptions of male university students about sexual health and sexual education in depth. Method: The research was carried out in two stages. The first stage was conducted qualitatively in order to learn in-depth the thoughts of male university students about sexuality, sexual health and sexual education. In the study, data were collected from 16 students through individual in-depth interviews. The quantitative part was performed with 70 male students as a single-group quasi-experimental research. No control group was used in the study. Results: The findings obtained in the qualitative part of the study were gathered under two main themes and five sub-themes under the name of sexual education and sexual behaviors and health. Male students stated that their level of sexual knowledge is insufficient and they should receive comprehensive sexual education from a qualified specialist. In the pre-test-post-test comparison made within the scope of the quantitative study, it was determined that the difference between the mean scores of the sexual avoidance – decision balance scale and the self-efficacy scale was statistically significant. Conclusion: As a result, it has been revealed that male university students need sexual education and that correct information can only be learned with a comprehensive and socio-cultural norm sensitive education. In addition, it was determined that the healthy sexuality education program applied was an effective program in terms of the participants' knowledge and behaviors about reproductive health.
Keywords: Cinsellik; cinsellikten kaçınma; comprehensive sexual health education; Health; Hemşirelik; kapsamlı cinsel sağlık eğitimi; Nursing; Reproductive health/ sexual health; Sağlık; sexual abstinence; Sexuality; Üreme sağlığı/ cinsel sağlık