Kemik Sintigrafisinde Benign “Sıcak” Lezyon: Vertebral Hemanjiyom - ENGÜR, CEREN ÖZGE; FİLİZOĞLU, NUH; ÖZGÜVEN, SALİH; ÖNEŞ, TUNÇ; TUROĞLU, HALİL TURGUT; ERDİL, TANJU YUSUF; BALABAN GENÇ, ZEYNEP CEREN (My University, 2022)
Amaç: Vertebral hemanjiyomlar omurganın en sık benign tümörleridir ve sintigrafide genellikle “soğuk” lezyon olarak görülürler. Nadiren Tc99m metilen difosfonat (MDP) tutulumu göstererek metastazı taklit ederler. Kemik sintigrafisinde insidental olarak saptanan ve Tc-99m MDP tutulumu gösteren vertebral hemanjiyom bulgusunu sunuyoruz. Yöntem: Pelviste kemik lezyonu nedeniyle 74 yaşında erkek hastaya kemik sintigrafisi görüntülemesi yapıldı. Bulgular: Pelvisin 3 fazlı incelemesinde; sol pubik kemik ve sakrum sol yarısına uyan alanlarda kan akımı artışı ve hiperemi izlendi. Tüm vücut ve tek foton emisyon bilgisayarlı tomografi/bilgisayarlı tomografi (SPECT/BT) görüntülerinde; sol pubik kemikte, iskiopubik bileşke düzeyinde, sakrum sol yarısında ve her iki 4. kosta anterolateralinde yoğun osteoblastik aktivite artışı gösteren fraktürler dikkati çekti. Hastanın mevcut travma öyküsü nedeniyle bulgular ön planda travmatik süreçlere sekonder olarak değerlendirildi. Ayrıca T12 vertebra korpus sol yarısında hemanjiyomlar için tipik kalınlaşmış vertikal trabeküllerden oluşan noktasal odaklar bulunduran litik lezyonda osteoblastik aktivite artışı izlendi. Sonuç: Vertebral hemanjiyomlar genellikle asemptomatik olup, farklı nedenlerle yapılan görüntülemelerde insidental olarak saptanırlar. Vertebral kolonda en sık torakal ve lomber vertebralarda görülürler. Otopsi verilerinde insidansı %10 olarak bildirilmiştir. Vasküler orijinli lezyonlar olup, kapiller ve venöz yapıların proliferasyonu ile ortaya çıkarlar. Kemik sintigrafisinde genellikle fotopenik olarak görülürler. Nadiren Tc-99m MDP tutulumu gösterebilmektedir. Aksiyel BT kesitlerinde trabeküler kalınlaşmaya bağlı benekli görünüm (polka-dot) ve sagittal BT imajlarında ise fitilli kadife (jail bar) paterni gösterirler. SPECT/BT görüntüleme osteoblastik aktivite artışı gösteren hemanjiyomların tanınmasında önem taşımakta olup, metastazların ayırıcı tanısında akılda tutulmalıdır. Anahtar Kelimeler: Vertebral hemanjiyom, Tc99m-MDP, kemik sintigrafis
Keywords: Tıp; Dahili Tıp Bilimleri; Nükleer Tıp; Sağlık Bilimleri; Medicine; Internal Medicine Sciences; Nuclear medicine; Health Sciences; Klinik Tıp (MED); Klinik Tıp; TIP, GENEL & DAHİLİ; RADYOLOJİ, NÜKLEER TIP ve MEDİKAL GÖRÜNTÜLEME; Clinical Medicine (MED); CLINICAL MEDICINE; MEDICINE, GENERAL & INTERNAL; RADIOLOGY, NUCLEAR MEDICINE & MEDICAL IMAGING; Radyoloji ve Ultrason Teknolojisi; Genel Sağlık Meslekleri; Patofizyoloji; Temel Bilgi ve Beceriler; Değerlendirme ve Teşhis; Radyoloji, Nükleer Tıp ve Görüntüleme; Dahiliye; Aile Sağlığı; Tıp (çeşitli); Genel Tıp; Radiological and Ultrasound Technology; General Health Professions; Pathophysiology; Fundamentals and Skills; Assessment and Diagnosis; Radiology, Nuclear Medicine and Imaging; Internal Medicine; Family Practice; Medicine (miscellaneous); General Medicine; Vertebral hemanjiyom; Tc99m-MDP; kemik sintigrafisi