İzmit Körfezi kıyılarında kıyı alanı kullanımı - (:unkn) unknown (My University, 2014)
Kıyılar, geçmişten günümüze insanların ilgi duyduğu ve her türlü faaliyetlerle yararlandığı, kara ile deniz ekosistemlerinin kesişme sahasında yer alan önemli ortamlardır. Dünyadaki yoğun nüfus artışı, sanayileşme, ulaşım ve turizm gibi etkenler, kıyının sunduğu olanaklar ve çekicilikler gibi nedenler günümüzde kıyı alanların yoğun kullanımına yol açmıştır. Yoğun kıyı kullanımını barındıran alanlardan biri de İzmit Körfezi kıyılarıdır. Marmara Bölgesi'nin doğusunda, toplam 129,7 km. uzunluğunda sahil şeridine sahip olan İzmit Körfezi'nde kıyının jeomorfolojik yapısı ve kıyı alanındaki kullanım çeşitliliği bir etkileşim halindedir. İzmit Körfezi kıyılarındaki jeomorfolojik farklılıkların ve diğer doğal coğrafya faktörlerinin etkisiyle kıyı alanı kullanımında da farklılıklar meydana gelmiştir. Aynı zamanda çalışma sahasının sanayi, ticaret, yerleşim ve ulaşım alanı olması, İzmit Körfezi kıyılarında yoğun kıyı alanı kullanımını meydana getirmiştir. İzmit Körfezi kıyılarında 25 farklı kıyı alanı kullanım türü belirlenmiştir. Ancak kıyı alanı kullanım türleri İzmit Körfezi'nin kuzey, doğu ve güney kıyılarında alan, dağılış, oran ve tür sayısı olarak farklılıklar göstermektedir

The coasts are important areas in which people have been interested and benefited in many activities from past to present, and which take part in the intersection field of land and sea ecosystems. At present, the intensive usage of coastal areas are caused by the reasons such as the rapid population growth, indusrialisation, transport and tourism in the world and possibilities and attractivenesses of the coasts. One of the coastal areas that have intensive usage of coasts is the coasts of The Gulf of Izmit. The Gulf of Izmit has a coast line of 129,7 km length in total which goes into the land in the east of Marmara Region. In The Gulf of Izmit, there is an interaction between the geomorphological structure of the coast and the diversity of usage in the coastal areas. There are also differences in the usage of coastal areas considering the effect of the geomorphological diversities in the coasts of The Gulf of Izmit and other natural geographical factors. Due to the fact that the study field is also an area of industry, trade, settlement and transportation, there is an extensive use of the coastal areas of The Gulf of Izmit. In the coasts of The Gulf of Izmit, 25 different uses of coasts have been found. On the other hand, the types of the usage of the coastal areas differ in terms of area, locations, rate and number of types in north, east and south coasts of The Gulf of Izmit
The usage of coastal area in the coasts of Gulf of Izmit
Keywords: Oşinografi; Jeoloji; Coğrafya