SULTAN II. MAHMUT TÜRBESİ HAZİRESİ'NDEKİ ULUSAL MİMARLIK DÖNEMİ MEZARLARI - (:unkn) unknown (My University, 2016)
Osmanlı Devleti'nin son dönemleri ile Cumhuriyet'in ilk yıllarını kapsayan Ulusal Mimarlık Dönemi, Selçuklu ve Osmanlı Klasik Dönem mimarlık unsurlarından ilham almış ve bu anlayışta ürünler vermiştir. Bu anlayış zamanla mezar taşlarına da yansımış ve mezar mimarisinde özgün örnekler verilmiştir. Bununla birlikte mezarın konumu ve metfunların sosyal statüsü de mezar taşının özgünlüğü üzerinde etkilidir. Anıtsal ölçüleri ve yoğun süsleme programlarıyla dikkat çeken bu mezarlar, lahit mezar şeklinde yapılmıştır. Cephelerin köşeleri ve orta bölümler yüzeylerden çıkma yapılarak hareketli cepheler elde edilmiş, lahitlerin yüzeyleri ise palmet, rumi, lotus süsleme kuşakları, tepelikler, Türk üçgenleri, mukarnaslar ve rozetlerle süslenmiştir.

National Architecture Period, which includes the last years of Ottoman Empire and the first years of Turkish Republic, gets inspiration from Seljuk elements and Ottoman Classical Period elements and gives examples of these periods. These features are also seen in the gravestones within the time and some successful works which show specific features are among the products of this period. Meanwhile, the location of the graves and the social status of buried people affect the success of the gravestones. Graveyards which draw attention with their monumental sizes and intensive adornments are in the form of sarcophagus tombs. The lively aspects are achieved by carrying corners of the aspects and middle parts from surfaces and the surfaces of sarcophagi are decorated with palmet, rumi, lotus ornament bands, hoods, Turkish triangles, muqarnas and rosettes.
The National Architecture Period Graveyards in The Tomb of Sultan Mahmut II
Keywords: Sanat; Tarih; Din Bilimi