Bütünleşik pazarlama faaliyetleri ile inanç turizmini geliştirerek yabancı yatırımın çekilmesi ve Antakya örneği - Tümbek, A. Nurdan, 1964-, (Tümbek Tekeoğlu, Aşkım Nurdan) (My University, 2009)
nleşik Pazarlama, Yabancı Yatırım, İnanç Turizmi ÖZET Türkiye’nin tarihi, kültürel ve inanç hazinesi açısından en zengin şehirlerinden biri olan Antakya ili farklı din ve kültürlerin buluşma noktası konumundadır. Ancak Antakya ili tüm değer ve önemine karşın ulusal ve uluslararası alanda yeterince tanınmamaktadır. Tarihin ilk kilisesinin bulunduğu Antakya, tüm özelliklerine rağmen yeterince ilgi ve destek görmemiş bir şehirdir. Bu tez, bu anlamda hiç ele alınmamış bir konuyu ele almakta, derinlemesine incelemektedir. Bu çalışmada bütünleşik pazarlama faaliyeti unsurlarının Antakya’da uygulanarak Antakya’nın inanç turizmi merkezi haline getirilmesi ve inanç turizmindeki gelişime bağlı olarak yabancı yatırımcıların bölgeye olan ilgisinin nasıl arttırılabileceği irdelenmiştir. Antakya ilinin bu çalışmaya zemin hazırlayan tarihi, kültürel, dini, ekonomik ve sosyal altyapısı çalışmada ayrıntılarıyla incelenmiştir. Tez kapsamında iki yönlü bir araştırma yapılarak derinlemesine mülakatların yanı sıra geniş kapsamlı bir anket yapılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular da araştırmanın gerçekleştirilme amacının ne denli doğru olduğunu göstermektedir. Bu bağlamda, araştırma bulgularına göre Antakya’ya yerli ve yabancı turist gelmemesinin en önemli sebebinin tanıtım eksikliği olduğu belirlenmiştir.Bu konu yapılan ön araştırmada da vurgulanmış ve tanıtımın gerçekleştirilmesi amacıyla bütünleşik pazarlama iletişimi unsurlarının uygulanmasının gerekliliği öne çıkmıştır. Tanıtımların özellikle ana araştırma bulgularında ortaya çıkan, hedef kitle olarak görülen ülkelere, özellikle de Almanya, Fransa ve Suriye’ye yönelik olarak yapılabileceği bulgusu da tespit edilmiştir.Bu aşamada gerçekleştirilmesi gereken önemli çalışmalardan biri tüm bütünleşik pazarlama faaliyetlerini yürütecek bir kurulun ya da komitenin oluşturulması ve tüm çalışmaları bu komitenin yürütmesidir. Integrated Marketing, Foreign Investment, Religious Tourism

Antakya which, is one of the richest cities of Turkey with its culture, history and conviction variety, is a meeting point of different cultures and religions. Despite the value and the importance of Antakya, the city is still little known on the international and national stage. Antakya, where the first church of the history is located, is really neglected in spite of its distinctive features. This study handles an issue which is not scrutinized before and analyses the related points deeply. This study explicates the methods of attracting the interest of foreign investors to Antakya and turning the city into a centre of religious tourism by implementing the elements of integrated marketing. Historical, cultural, religious, economical and social facilities of Antakya were analysed deeply in this study. Within the framework of the study, through bidirectional researches not only deep interviews were made but also extensive surveys were conducted. The findings obtained as a result of the research indicate that the realization aim of this study is absolutely right. In this context, according to the findings of the researches, the main reason of low level of national and international tourists visiting Antakya is the inefficient promotion activities of the region. The same finding was also obtained as a result of preliminary research and that so as to promote the city efficiently integrated marketing elements should be used. Another finding was that the promotions shall be realized in the countries which are accepted as target audience such as Germany, France and Syria. In this stage, the most important action that must be realized was to establish a board or a committee which would implement required integrated marketing activities.
Keywords: Pazarlama; Turizm_inanç; Yabancı sermaye