Meslek lisesi öğretmenlerinin duygusal zekaları ile problem çözme becerileri arasındaki ilişkinin araştırılması - Tunca, Meryem Meltem (My University, 2004)
MESLEK LİSESİ ÖĞRETMENLERİNİN DUYGUSAL ZEKÂLARI İLE PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ARAŞTIRILMASI Duygusal zekâ olarak tanımlanan EQ son yıllarda sıkça tartışılan bir konu olmuştur. Özel ve sosyal hayatta başarıya ulaşmanın yolu; duygusal zekâ becerilerini geliştirmek, başarının nedeni de gelişmiş bir duygusal zekâya sahip olmak olarak ifade edilmektedir. Pek çok duygusal zekâ tanımı içinde problem çözme kavramının yer alması ise dikkat çekicidir. Duygusal zekânın geliştirilebilir bir yetkinlik olması eğitim sistemimiz içinde büyük bir yeri olan öğretmenlerin üzerindeki önemi daha da arttırmıştır. Bu noktadan hareketle İstanbul ili Meslek Liselerinde görev yapan hazır giyim öğretmenlerinin duygusal zekâlarının problem çözme becerilerine etkisi belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmada, öğretmenlerin duygusal zekâlarını ölçmek amacıyla, 1996,1997 AIT and Essi Systems, Inc.'den, EQ Map-Mapping Your Emotional Intelligence adlı; Nazlı ve Uzunçarşılı tarafından telif hakkı satın alınmış, tercüme edilip, kısaltılmış ve 2003 yılında geçerlilik güvenilirlik çalışması yapılmış ölçek kullanılmıştır. Öğretmenlerin problem çözmeye yönelik becerilerini ölçmek amacıyla ise Kirton tarafından geliştirilmiş olan KAI (Adaption-Innovation) ölçeği kullanılmıştır. İstatistik çözümlemelerde çoklu grup karşılaştırmaları için p<0.05 anlamlılık düzeyinde tek boyutlu varyans analizi, ikili grup karşılaştırmaları için ise t-testi kullanılmış, duygusal zekâ ve problem çözme becerileri arasındaki ilişkiyi belirlemek için de korelasyona bakılmıştır. Varyans analizi tekniğinde, gruplar arasında farklılığa rastlanmadığında, grup puanları arasında ayrı ayrı t-testi yapılarak farklılıklar aranmış, anlamlı farklılığa rastlanan gruplar tablolaştırılarak verilmiş ve yorumlanmıştır. Beş bölümden oluşan araştırmanın birinci bölümünde problem durumu, amaçlar, önem, varsayımlar, sınırlılıklar ve tanımlar yer almaktadır. Araştırmanın ikinci bölümünde beyin, zekâ, duygu, duygusal zekâ ve problem çözme becerileri ile ilgili literatüre yer verilmiştir. Yöntem kısmını oluşturan üçüncü bölümde; araştırma modeli, evren, örneklem, geçerlilik ve güvenilirlik çalışması, verilerin toplanması, işlenmesi, çözümü ve yorumlanmasına ilişkin bilgiler verilmiştir. Dördüncü bölümde; araştırma sonucunda elde edilen bulgular, bağımsız değişkenlere göre, uygun istatistiksel yöntemler kullanılarak tablolar halinde verilmiş ve yorumlanmıştır. Araştırmanın beşinci bölümünde ise; sonuçlar ve elde edilen veriler ışığında geliştirilen öneriler yer almaktadır. Sonuçlar hazır giyim öğretmenlerinin duygusal zekâlarının ortalamanın altında olduğunu ve problem çözme konusundaki yaratıcılıklarının da beklenenden düşük olduğunu göstermektedir. Literatür çalışmalarının aksine bu iki kavram arasında negatif bir ilişkinin ortaya çıkması düşündürücüdür. Öğretmenlerin bu konularda geliştirici çalışmalar yapmaları gerekmektedir. Haziran, 2004 Meryem Meltem TUNCA

THE RESEARCH OF THE RELATION BETWEEN THE EMOTIONAL INTELLIGENCE AND PROBLEM SOLVING SKILLS OF TECHNICAL AND VOCATIONAL SCHOOL TEACHERS EQ, defined as Emotional Quotient, has been a fairly often discussed subject in the last years. The means to achieve success in personal and social life is expressed to develop emotional intelligence skills and the cause of success to possess a developed emotional quotient. It is striking that in many emotional intelligence definitions the concept of problem solving appears. The perfection of the emotional intelligence, which can be developed, has raised the importance more on teachers who have a considerable position in our education system. Starting out from this point the effect of the emotional intelligence of the ready-made clothes teachers on duty in İstanbul is tried to be determined. In the research, the scale formed from the inventory from 1996, 1997 AIT and Essi Systems Inc. Named EQ Map- Mapping Your Emotional Intelligence, the copyright of which has been bought by Nazlı and Uzunçarşılı, translated, edited and study of relaibility and validity made in 2003 has been used. In order to measure the ability of teachers' at problem solving, the KAI ( Adaption-Innovation ) scale developed by Kirton has been used. In statistical analysis, one dimensional variance analysis on p<0.05 meaningfulness level is used for multiple group comparison, t-test is used for dual group comparison. Correlation has been looked at for to determine the relation between emotional intelligence and problem solving abilities. In variance analysis technique, disparities have been searched by making separate t-test between group points when differences are not coincided tables are drawn up and commented on them. In the first part of the research consisting of five parts, problem situation, aims, importance, hypotheses, limitations and definitions are situated. In the second part of the research, the literature related with brain, intelligence, feeling, emotional intelligence and problem solving abilities are included. In the third part which forms the method section information about research model, universe, examples, study of relaibility and validity, information about the collection, treating, solving and interpretation of datum are included. In the fourth part, the findings that are obtained as the result of the research are given and interpreted in state of tables according to independent varieties suitable for statistical methods. In the fifth part of the research, results and suggestions developed in the light of the data are situated. The results demonstrate that the emotional quotient of ready-made clothes teachers' is under average and their creativity about problem solving is lower than presumed. In contrast to literature studies the emergence of a negative relation between these two concepts is thought-provoking. Teachers need to perform developing studies on these subjects. June, 2004 Meryem Meltem TUNCA
Keywords: Öğretmenler, Değerlendirme