Yerel yönetim vergileri, Türkiye’de yerel yönetim vergi çeşitleri üzerine bir inceleme - Ayvenli, Osman (My University, 2008)
YEREL YÖNETİM VERGİLERİ, TÜRKİYE’DE YEREL YÖNETİM VERGİ ÇEŞİTLERİ ÜZERİNE BİR İNCELEME Yerel yönetimler; merkezi yönetime yardımcı olmak amacıyla hemen hemen bütün toplumlarda oluşturulmuş teşkilatlardır. Yerel yönetimlerin amacı, yerel halkın ihtiyaç duyduğu müşterek hizmetleri yerine getirmektir. Yerel yönetimlerin, hizmetleri yerine getirirken yapacağı harcamaları karşılayacak gelirlere de sahip olması gerekir. Uygulamada ise yerel yönetimlerin sahip oldukları

gelirlerin, yerine getirdikleri hizmetleri karşılamada yetersiz kaldığı anlaşılmaktadır. Yerel yönetimlerin gelir yapısına bakıldığında, gelirlerinin yarısından fazlasını merkezi yönetimin verdiği payların oluşturduğu görülmektedir. Yapılması gereken yerel yönetimlere öz gelir kaynaklarının sağlanmasıdır. Özellikle yerel nitelik taşıyan vergilerin yerel yönetimlere bırakılarak, yerel yönetimlerin kendi harcamalarını finanse edebilme yeteneğine kavuşturulması gerekir. Ayrıca sağlanan mali kaynaklar, belirlenen genel ihtiyaçları karşılayabilecek nitelikte çeşitli ve esnek olmalıdır. Tezde; yerel yönetimlerin gelir kaynakları ele alınmış ve bu gelir kaynakları içerisinde öz gelir kaynaklarının neler olduğu araştırılmış, öz gelir kaynakları içerisinde de yerel vergi gelirlerinin boyutu araştırılarak, yapılan harcamaları karşılamada yerel vergilerin yeterlilik düzeyi incelenmiştir. ABSTRACT LOCAL GOVERNMENT TAXES, A STUDY ON THE VARIETIES OF LOCAL GOVERNMENT TAXES IN TURKEY Local governments are institutions founded in almost all societies to assist central administration. The aim of local governments is to provide common services, which local people need. It is necessary for local governments to have revenues covering their expenditures arisen while rendering public services. In practice, however, it is observed that internal sources of local governments are short of financing public services rendered. A look at the revenue structure of local governments, it is seen that more than half of their revenues consist of central administration’s funding. What needs to be done is, therefore, to supply internal sources of revenue to local governments. Especially local governments should be furnished the ability of financing their expenditures by allowing them having local tax revenues. Additionally, provided financial sources should be various and flexible to the extent that they are able to cover general needs determined. This thesis deals with the general sources of revenue available for local governments, and it tries to find out what the local governments can count on as an internal source of revenue; it afterwards examines the local tax revenues as an internal source of revenue for their efficiency in meeting the local expenditures.
Keywords: Belediyeler; Belediyeler_Vergilendirme; Vergi; Yerel Yönetimler_Türkiye