İş yerindeki yıldırma eylemlerinin (mobbing) işten ayrılmalara etkisi üzerine bir araştırma - Çakır, Bahar (My University, 2006)
Bu araştırmanın amacı, Türkiye’deki iş yaşamında görülen yıldırma (mobbing) eylemlerinin işten ayrılmalara etkisinin bulunup bulunmadığını saptamaktır. Bu kapsamda, mevcut iş yaşamı içerisinde mağdurların profilleri, yıldırma eylemlerinin sıklığı ve de etkilerinin neler olduğu saptanmaya çalışılmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde yıldırma kavramı tanıtılmıştır. Bunun yanında yıldırmanın aşamaları, diğer kavramlarla ilişkileri, etkileri ve de sonuçları ile ilgili bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde, bu alanda gelinen noktayı göstermesi açısından önemli bulunan, bu çalışmanın kapsamı ile örtüşen ya da bu çalışmayı destekleyen nitelikte, Türkiye’de ve dünyada yapılmış bazı çalışmalara yer verilmiştir. Üçüncü bölüm ise uygulamayı kapsamaktadır. Anket yolu ile toplanan veriler SPSS 13.0 yazılımı ile analiz edilmiştir. Faktör analizi, ki-kare ve t-testleri ile bulgular ortaya konulmuş ve değerlendirmeleri yapılmıştır.

The aim of this survey is to understand if mobbing in Turkey ends up with resignation. In this survey, victim’s profiles, frequency of mobbing activities and effects of mobbing is researched in today’s business life. In the first chapter, definition of mobbing is given. Beside that, phases of mobbing, relations with the similar terms, effects and consequences of mobbing is explained. In the second chapter, some academic researches, from Turkey and the world, which show current level in this area, coincide and maintain this research are summarized. Third chapter is about the application. Data, which were collected by survey, were analysed in SPSS 13.0. Results were exposed by factor analysis, chi-square and t-tests. And also results were discussed in this chapter.
Keywords: Çalışma_Psikolojik Yönleri; İnsan Kaynakları; Psikolojik Şiddet (Mobbing)