Harf İnkılabı’ın Atatürk devrimlerinin yayılmasına etkisi - Kıroğlu, Yasemin (My University, 2008)
Tanzimat döneminde başlayan alfabe tartışmaları bu dönemde daha çok Arap harflerinin ıslahı şeklinde kabul görmüştür. Cumhuriyet döneminde ise harflerin ıslahı yerine harflerin değiştirilip Latin harflerinin alınması fikri ön plana çıkmıştır. 1928 yılına gelindiğinde Mustafa Kemal Atatürk alfabe meselesi ile meşgul olmuş ve bu çalışmalar neticesinde harf inkılâbı hayata geçirilmiştir. Latin harflerinin kabulü ile yeni yazıyı büyük halk kitlelerine yaymak için yaygın eğitim hayatımızda önemli bir yer teşkil eden Millet Mektepleri açılmıştır. Mustafa Kemal’in harf inkılâbı konusunda dayandığı gerekçe, Arap dilinin ihtiyaçlarından doğmuş olan Arap yazısının Türk dilinin ihtiyaçlarını karşılayamaması, bunun sonucu olan okuyup yazma güçlüğünün, sosyal ve kültürel gelişmelerin önünü tıkamış olmasıdır. Bu güçlük harf inkılâbı ile aşılmaya çalışılmış okuma yazma kolaylığı sağlanarak, toplumun yeniden şekillendirilmesi kolaylaşmıştır. Harf inkılâbı kültürel devrimlere de zemin hazırlamış, dil ve tarih çalışmalarını hızlandırmıştır. Harf inkılâbı toplumsal ve kültürel değişim hareketleri içerisinde, Türk toplumunu bulunduğu durumdan, olması gereken duruma bir an önce getirme gereğinin kaçınılmaz bir sonucu olmuştur. Harf inkılâbı, okur-yazar oranının artması, basın yayın hayatının canlanması, toplumun çağdaşlaşması, kültürel değişimin hızlanması ve millet bilincinin yerleşmesinde de etkili olmuştur.

The discussions about alphabet started in reorganization term. In this term reform of Arabian letter are accepted. In the republic term the idea of getting the Latin letters instead of Arabian Letters took the priority. In 1928 Mustafa Kemal Atatürk studied about the alphabet problem and as a result of this study, the letter reform started. With acceptance of Latin letters, for spreading the new letters to mass of people, the nation schools are opened. Mustafa Kemal’s reason about the letter reform is “the Arabian letters which are created as a result of the necessity of Arabian language doesn’t meet the needs of Turkish Language and as a result of this insufficiency the difficulty of writing and reading prevent the cultural and social improvement”. This difficulty is over came by the letter reform and writing and reading easiness is provided then the reform of people became easier. The letter reform supported the cultural revolution, and speed up the language and history studies. Inside the cultural change activites the letter reform became the inevitable reason of bringing the Turkish society to a better position instead of current position. The letter reform affected on the increase of writer-reader rate, refreshing of the press life, becoming contemporary of society, speed up the cultural changes and settle down the national conscious.
Keywords: Atatürk Devrimleri; Harf İnkılabı