Enfeksiyon kontrol hemşirelerinin eğitim faaliyetlerini etkileyen faktörlerin incelenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2011)
Giriş: Hastane enfeksiyonlarını önleme çalışmalarında rutin uygulamalar, enfeksiyon kontrol ekibi ve bu ekibin anahtar üyesi olan enfeksiyon kontrol hemşiresi tarafından yürütülmektedir. Enfeksiyon kontrol hemşiresinin temel görevleri; sürveyans, eğitim, haberleşme ve rapor etmedir. Amaç: Bu çalışma, enfeksiyon kontrol hemşirelerinin katıldıkları ve uyguladıkları sürekli eğitim faaliyetlerini etkileyen faktörleri incelemeyi amaçlamaktadır. Yöntem: Araştırmanın örneklemini İstanbul ilindeki 50 ve daha fazla yatak kapasitesine sahip kamu, üniversite ve özel hastanelerde görev yapan 115 enfeksiyon kontrol hemşiresi oluşturmuştur. Veriler; hemşirelerin sosyodemografik ve mesleki özellikleri, katıldıkları eğitim faaliyetleri ile kurumda uyguladıkları eğitim faaliyetlerini içeren 18 soruluk anket formu kullanılarak gündüz mesaisi içinde toplanmıştır. Verilerin analizinde, yüzdelik, frekans, ortalama, Pearson ki kare, Student t testi uygulanmıştır. Bulgular: Enfeksiyon kontrol hemşirelerinin %43.4’ünün bir yıldan beri enfeksiyon kontrol hemşiresi olarak çalıştığı, yarısının lisans ve lisansüstü öğrenim gördüğü, %84’ünün hastane enfeksiyonlarına yönelik eğitim programına katıldığı, ancak %57.3’ünün aldığı eğitimleri yeterli bulmadığı belirlenmiştir. Hemşirelerin çoğunluğunun, kendilerini geliştirmek için bilimsel etkinliklere katıldığı; öğrenim düzeyi yükseldikçe derneklere üyelik, kongre ve eğitim toplantılarına katılımın arttığı belirlenmiştir. Hemşirelerin çoğunluğu, kurumlarında yaptığı eğitimlerde sıklıkla anlatım yöntemi ve bilgisayar projeksiyonu kullandığını ve eğitim yaparken zorlandığını (%63) ifade etmiştir. Sonuç: Hemşirelerin öğrenim düzeyi yükseldikçe kurumda uyguladıkları eğitimlerde yaşadıkları sorunlar azalmaktadır. Enfeksiyon kontrol hemşirelerinin eğitim faaliyetlerinin niteliğini arttırmak ve yaşadıkları güçlükleri azaltmak için eğitim programlarının geliştirilmesi ve eğitici eğitimlerinin düzenlenmesi önerilmiştir.

Background: Routine procedures for the prevention of hospital infections are performed by the infection control team and infection control nurse having the key member of this team. The main tasks of the infection control nurse are surveillance, training, communication and reporting. Objectives: This study aims to investigate the factors influencing the ongoing educational activities that infection control nurses both participate and perform. Methods: The sample of the study included 115 infection control nurses who worked in ≥50 bed capacity-state, university and private hospitals located in Istanbul. The data was collected using an 18-item questionnaire of infection control nurses on the socio-economical and occupational characteristics, training activities which they are attended and applicated in their hospitals. The data were collected by an 18- item questionnaire filled via interview. For the analysis of the data, percent, frequency, mean, Pearson chi-square and Students t-tests were used. Results: 43.4% of nurses worked for one year as an infection control nurses, half had completed bachelor of sciences or post-graduate education, 84% had attended to training programs on hospital infections, but 57.3 % were not satisfied of their trainings. It has been reported that the majority of the nurses attended the scientific courses to improve themselves; and as the educational level increased, the attendance to scientific activities and getting memberships in societies, congresses and educational meetings were accelerated. Most of the nurses give trainings in their institutes by using some training techniques computer projections. Most 63% of the nurses have difficulty during training. Conclusion: As the educational level of the infection control nurses rises, problems regarding trainings decrease. It is suggested that, in order to increase the quality of the training activities of the infection control nurses and to decrease the difficulties continual, training programs should be improved and train-the- trainer activities should be redesigned.
Investigation of the factors influencing the infection control nurses’ educational activities
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Hemşirelik