Regulatıons on personal credıt cards and their effects - Arar, Şeyh Şamil (My University, 2025)
Günümüzde bireysel bankacılığın en önemli unsurlarından olan bireysel kredi kartları (BKK), teknolojik ve finansal olarak avantajlı bir ödeme aracı olarak tüm toplumlarda yaygın bir biçimde kullanılmakta olup ülkemizde de mal ve hizmet alışverişlerinde ödemeler çoğunlukla BKK aracılığıyla yapılmaktadır. 2009 yılı başından günümüze kadar yaklaşık 16 yıllık bir periyot incelendiğinde toplam BKK bakiyesinin yaklaşık 56 katına yükseldiği görülmektedir. Yine aynı dönemin verilerine bakıldığında, BKK bakiyesinin bireysel krediler içindeki payı 2009 yılında yüzde 30 iken Ocak 2025 itibarıyla bireysel krediler içindeki payı yüzde 48’e, toplam TL krediler içindeki payı ise yüzde 18,5’e yükselmiştir. Söz konusu oranlara bakıldığında BKK kullanımının özellikle son yıllardaki artışı açık bir şekilde görülmektedir. Bu çalışmada Türkiye’de yıllar itibarıyla artan işlem hacmi ve kullanıcı sayısına sahip BKK kullanımında etkili olduğu düşünülen faktörler araştırılmaktadır. BKK kullanımının artmasının ekonomiyi hangi kanallardan ve nasıl etkileyeceği hususlarını içeren tartışmalar son dönemde artmıştır. Özellikle BKK aracılığıyla yapılan harcamaların cari işlemler hesabına ve enflasyon oranına olumsuz etki yaptığı düşüncesi önemini artırmaktadır. Bu düşünceler ışığında BKK kullanımını etkilediği düşünülen ekonomik değişkenlerin ve makroihtiyati politikaların analiz edilmesi planlanmıştır. Çalışma sonucunda, enflasyon oranında artışın taksitli BKK bakiyesinin büyümesine, tek çekim ve taksitli BKK bakiyesinde büyümenin ise enflasyon oranında artışa neden olduğu, BKK limitlerinde artışın tek çekim ve taksitli BKK bakiyesinin büyümesine neden olduğu, BKK azami faiz oranında artışın tek çekim ve taksitli BKK bakiyesinin küçülmesine neden olduğu, dar para arzında artışın, en değerli banknotun payında artışın, asgari ödeme oranında artışın ve maksimum taksit sayılarında artışın BKK bakiyesinin artışında herhangi bir kesin etkiye neden olmadığı tespit edilmiştir.

Today, personal credit cards (PCC), one of the most important elements of individual banking, are widely used in all societies as a technologically and financially advantageous payment tool, and in our country, payments for goods and services are mostly made through PCC. When a period of approximately 16 years from the beginning of 2009 to the present is examined, it is seen that the total PCC balance has increased approximately 56 times. Again, when the data of the same period is examined, the share of the PCC balance in individual loans was 30 percent in 2009 and its share in total TL loans was 13 percent in 2009 which has been increasing since mid-2020, has increased its share in individual loans to 48 percent and its share in total TL loans to 18.5 percent as of January 2025. When these rates are examined, the increase in PCC usage, especially in recent years, is clearly seen. This study investigates the factors that are thought to be effective in the use of PCC, which has increased its transaction volume and number of users over the years in Turkey. Discussions on how and through which channels the increase in PCC use will affect the economy have increased recently. In particular, the idea that expenditures made through PCC have a negative impact on the current account and inflation rate is increasing its importance. In the light of these thoughts, it is planned to analyze the economic variables and macroprudential policies that are thought to affect PCC use. As a result of the study, it was determined that the increase in the inflation rate caused the increase in the installment PCC balance, the growth in the single withdrawal and installment PCC balance caused the increase in the inflation rate, the increase in PCC limits caused the single withdrawal and installment PCC balance to increase, the increase in the PCC maximum interest rate caused the single withdrawal and installment PCC balance to decrease, the increase in the narrow money supply, the increase in the share of the most valuable banknote, the increase in the minimum payment rate and the increase in the maximum number of installments did not cause any definite effect on the increase in the PCC balance.
Bireysel kredi kartı kullanımına yönelik düzenlemeler ve etkileri
Keywords: ARDL Model; Banknot; Banknote; BDDK; BRSA; Cash Credit; CBRT; Credit Card; Credit cards; Enflasyon; Faiz Oranları; Inflation; Interest Rates; Kredi Kartı; Kredi kartları; Macroprudential Policy; Makro İhtiyati Politika; Mal ve Hizmet Alımı; Nakdi Kredi; Purchase of Goods and Services; TCMB; Turkey; Türkiye; VAR Model; VAR Modeli