ENDÜSTRİ 4.0’DAN EĞİTİM 4.0’A DEĞİŞEN EĞİTİM- ÖĞRETİM PARADİGMALARI - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Günümüzde Google’da bir günlük arama sayısının yaklaşık 5,47milyar, sadece 2008 yılında üretilen bilgi miktarının son 5000 yıldaüretilen bilginin toplamından fazla, dünya verisinin yaklaşık %90’ınınson iki yıl içinde üretilmiş ve şirketlerin oluşturduğu enformasyonmiktarının her 1,2 yılda bir iki katına çıkıyor olması geleneksel eğitimyaklaşımlarının dışına çıkılması gerektiğine işaret etmektedir. Mesele,yeni bir düşünce, eğitim ve üretim şeklinin farkına varabilmeyigerektirmektedir. Eğitim sadece bir kısım bilgilerin verilmesi vehakikatlerin öğretilmesi süreci değil, düşünmek için aklın eğitilmesini deiçeren bütünlüklü bir süreçtir. Eğitim artık tasarımı, üretimi ve bilgisayarprogramlarını yazabilmeyi yani kodlamayı da içermektedir. Ekonomi,bilgi ve iletişim teknolojileri ile internetin gücü, süreci bambaşka birboyuta taşımıştır.Endüstri 4.0 bu sürecin bir meyvesidir ve temel olarak bilişimteknolojileri ile endüstriyel süreçleri biraraya getirmeyi amaçlamaktadır.Endüstri 4.0’ın ihtiyaçlarını tamamlayacak, yeni bir eğitim sistemine yaniEğitim 4.0’a ihtiyaç vardır. Eğitim 4.0’a; anlatım ve ezber odaklı (Eğitim1.0) süreçten bilgisayar ve internet odaklı (Eğitim 2.0) sürece, busüreçten bilgi üretim odaklı (Eğitim 3.0) sürece ve oradan da inovasyonve üretim odaklı (Eğitim 4.0) sürece geçilerek varılmaktadır. Eğitim4.0’ın bazı yansımaları vardır. Bunlar; üst düzey düşünme becerilerigelişmiş, dijital teknolojiden yararlanan, kişiselleştirilmiş veri, açıkkaynak içeriği kullanan, küresel anlamda bağlantılı olan teknolojikdünyanın ihtiyaçlarına cevap verebilen nitelikte, bilgiyi üreten ve transferedebilen, tasarımcı bireyler ve organizasyonlardır. Bireylere;çocukluktan okul dönemine, oradan iş hayatına sürekli öğrenmeyisağlayan, toplumda güçlü bir rol edinip fark oluşturmasına yardımcı olanbir eğitim sistemi sunulmalıdır. Açıklık ilkesi (MIT-Open gibi), kişiselleştirme (Itunes University-Apple gibi), informal eğitim programları(Courseera) ile mekandan ve zamandan bağımsız (Khan Academy gibi)yeni eğitim yaklaşımları ile sanal gerçeklik (virtual reality - VR),buluttaki sınıf, interaktif kitaplar ile video ve animasyonlar gibi yenieğitim teknolojileri ile desteklenmektedir. Eğitim 4.0’ın en önemlitamamlayıcılarından biri hiç şüphesiz öğretmenlerdir. Bu sistemdeöğretmen geleneksel manada bir öğretmen değildir. Sadece bilgi aktarandeğil, beceri kazandıran, birlikte yapan ve sınır tanımayan her unsurdur.Bu çalışmada Endüstri 4.0’ın gereklerine cevap verebilecek bireğitim-öğretim sisteminin nasıl kurgulanması gerektiği irdelenecektir.Ayrıca bu çalışmanın ilkeleri/kriterleri çıkarılarak, ülkemizin mevcutdurumu hakkında bir değerlendirmede bulunulacaktır.

Nowadays, many signs especially existing approximately 5.47 billion search on google per day and amount of data which stored in 2008 being more than data which have been stored for 5000 years and being produced 90 % data of world in last 2 years and companies’ attempts to make volume of information double in each year are showing to go out of conventional educational approaches. Main point in the topic is noticing the necessity to new idea, education and production forms. Education is not only giving some basic information/knowledge and indoctrinating, it is also a complementary process which includes training mental ability to consider, puzzles one brain. At the present time, education also includes design, production, writing computer programs in other words coding. Economy, information and communication technologies have brought the process to new different dimensions with the power of internet. Industrial 4.0 is one result of this process and it fundamentally aims to pair up informational technologies and industrial process so there is necessity to new education system (which means education 4.0) for supplying the needs of industrial 4.0. Education 4.0 is being reached step by step from experience with memorization (Education 1.0) to internet-enabled learning (Education 2.0), from this process to consuming & producing knowledge (Education 3.0) and then to empowering education to produce innovation (Education 4.0). There are many reflections of industrial 4.0 such as peoples or organizations which has improved capabilities to think at high level education, utilizing digital technology, using individualized data and open sources, having global networks, meeting the needs of technological world, producing and transferring information. A new education system which promotes continuous learning, helps taking powerful role in community and making differences must be given to individuals. New educational technologies such as virtual reality, i-cloud, interactive books, videos and animation are supported with new non-spatial, time independent educational approaches such as informal educational programs (Khan Academy). One of the most important complementary part of education 4.0 is undoubtedly teacher. In this system teacher is not a conventional teacher. She/He is not only a person who gives information, she/he is also a person who tries to upskill students, gives common sprits and doesn’t have boundaries. In this study, how education and training system editing to give answer to industrial 4.0 necessities will be examined. At the same time, there will be an evaluation of our countries current situation by revealing principles of this study.
CHANGING EDUCATION & TRAINING PARADIGMS FROM INDUSTRIAL 4.0 TO EDUCATION 4.0
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Eğitim, Özel