İbuprofen ve parasetamolün çeşitli polimerik malzemelerden kontrollü salınımı - İmece, Burcu (My University, 2021)
Bu çalışmada, farklı moleküler ağırlıklarda ve artan miktarlarda kitosan ve polietilen glikol (400, 1500 ve 4000) içeren hidrojeller, serbest radikal çözelti polimerizasyonu ile sentezlenmiştir. Hidrojeller, taramalı elektron mikroskobu (SEM) ve FT-IR spektroskopisi ile karakterize edildi. İbuprofen ve parasetamol hidrojellere yüklendi. 0,1 M HCl (pH 1.2) ve 10 mM fosfat tamponunda (pH 7,4) ilaç salım çalışmaları, 37 ° C su banyosunda gerçekleştirildi.Salınım çalışmaları sonucunda artan PEG (Polietilen glikol) molekül ağırlığı ile hidrojellere yüklenen ilaç miktarının azaldığı belirlendi. Ayrıca aynı molekül ağırlığında artan PEG konsantrasyonu (0,1-0,3) içeren jellere yüklenen ilaç miktarlarında azalma gözlendi.Parasetamolün jellere yüklenme miktarı ve yüklenme yüzdeleri, sentezlenen jellerdeki kitosan, PEG ve gluteraldehitin homojen şekilde karışmaması nedeni ile anlamlı şekilde artma veya azalma göstermedi. Parasetamolün en yüksek bağlanma yüzdesi A3 (KTS-GA-PEG 400) (Kitosan (%1) + gluteraldehit + PEG 400 (%3)) jelinde %23,77 olarak belirlendi. Asidik ortamda ise salınımın bazik ortama göre daha yüksek olduğu belirlendi.İbuprofenin hidrojellere yüklenme miktarı ve yüzdesi ise, ibuprofenin hidrofobik yapısı ile kitosanın hidrofobik gruplarının etkileşimi nedeni ile artan PEG içeriğine bağlı olarak doğrusal şekilde artmadığı gözlendi. En yüksek bağlanma yüzdesi 0,2 gram PEG içeren A2 (KTS-GA-PEG 400) jelinde %26,13 olarak belirlendi. Sentezlenen jellerden ibuprofenin salınımının her iki pH ortamında çok yüksek olduğu belirlendi.

In this study, hydrogels containing chitosan and polyethylene glycol (400, 1500 and 4000) of different molecular weights and increasing amounts were synthesized by free radical solution polymerization. Hydrogels were characterized by scanning electron microscopy (SEM) and FT-IR spectroscopy. Ibuprofen and paracetamol were loaded onto the hydrogels. Drug release studies in 0.1 M HCl (pH 1.2) and 10 mM phosphate buffer (pH 7.4) were performed in a 37 °C water bath. As a result of the release studies, it was determined that the amount of drug loaded decreased with increasing PEG (Polyetyhlene glycol) molecular weight. In addition, a decrease was observed in the amount of drug louded to gels containing increasing PEG concentration (0.1-0.3) at the same molecular weight.The loading and loading percentage of paracetamol in gels did not increase or decrease significantly due to the inhomogeneous mixing of chitosan, PEG and glutaraldehyde in synthesized gels. The highest binding percentage of paracetamol was determined as 23.77% in A3 (KTS-GA-PEG 400) (Kitosan (%1) + gluteraldehit + PEG 400 (%3)) gel. It was determined that the release was higher in acidic medium than in basic medium. It was observed that the loading amount and percentage of ibuprofen to hydrogels did not increase linearly due to the interaction of hydrophobic structure of ibuprofen and hydrophobic groups of chitosan due to the increasing PEG content. The highest binding percentage was determined as 26.13% in A2 (KTS-GA-PEG 400) gel containing 0.2 grams of PEG. It was determined that the release of ibuprofen from the synthesized gels was very high in both pH environments.
Keywords: chitosan; Fen; ibuprofen; İlaç taşınım sistemleri; kitosan; paracetamol; parasetamol Drug delivery systems; polietilen glikol; Polimerler; polyethylene glycol; Polymers; Science; Technology; Teknoloji