Temel hak ve özgürlükler bağlamında Avrupa Birliği Genel Veri Koruma Tüzüğü’nün incelenmesi - Yıldırım, Şilan İnci (My University, 2021)
Küreselleşme ile birlikte dünya üzerinde politik, iktisadi, toplumsal ve kültürelalanlarda önemli değişmeler söz konusu olmuştur. Bunları etkileyen ana faktörse bilgive iletişim teknolojilerindeki olağandışı değişimlerdir. Bu gelişmeler sonucunda artanveri trafiği nedeniyle bireylerin temel hak ve hürriyetlerini ilgilendirilen kişisel verilerleilgili zamanla bir farkındalık oluşmuştur ve bu bağlamda milli ve milletlerarasıdüzenlemeler yapılması gerekliliği ortaya çıkmıştır. Kabul edilen en geniş çerçeveli veen güncel mevzuat 2016/ 679 sayılı “Avrupa Birliği Genel Veri Koruma Tüzüğü”dür.195/ 46/ EC sayılı Direktif 2bilişim teknolojilerinin şu andaki gibi gelişmediği birdönemde kabul edilmiştir ve gereklerinden birisi olan Avrupa Birliği’ne üye ülkelerdekişisel verilerin korunmasında tekdüzeliği de temin edememiştir. Bu da AvrupaBirliği’nin verilerin korunmasıyla ilgili normlarının tekrar düzenlenmesinin gerektiğinigöstermiştir ve söz konusu gereksinimden hareket edilerek Mayıs 2016’da “AvrupaBirliği Genel Veri Koruma Tüzüğü” yayımlanmıştır. Bu çalışma dört bölüme ayrılaraköncelikle kişisel verilerin korunması ihtiyacının ortaya çıkışı ile Tüzük’e kadar geçensürede kişisel verilerin korunmasına ilişkin gelişmeler incelenecek, daha sonra iseTüzük’te yer alan temel kavramlar ele alınarak, Tüzük bağlamında bu temel kavramlarüzerinden kişisel verilerin korunmasına ilişkin bir analiz yapılmaya çalışılacaktır. Sonbölümde ise kişisel verilerin korunmasına dair görüşler ele alınarak, kişisel verilerinkorunmasının bir insani hak olarak değerlendirilmesi ve diğer temel hak ve hürriyetlerinkişisel verilerin korunması hakkıyla ilişkisi ile ilgili değerlendirmeler yapılacaktır.

Due to globalization, there is a serious metamorphosis in the world’s political,economic, social, and cultural structures. The main factor affecting this change is theextraordinary developments in information and communication technologies. As aresult of these developments, due to the increased data traffic, awareness aboutpersonal data concerning the fundamental rights and freedoms of individuals hasemerged over time and the necessity of making national and international regulationshas emerged in this framework. The most comprehensive and most up-to-dateregulation adopted in this framework is the European Union General Data ProtectionRegulation No. 2016/ 679. The prior regulation of the GDPR is Directive 95/ 46/ ECwhich was accepted at a time when information technologies were not as advanced as itis today, and it could not provide uniformity in the law of protection of personal data inEU countries, which was one of its objectives. This situation has revealed the need toreorganize EU data protection norms, and based on this need, the European UnionGeneral Data Protection Regulation was adopted in May 2016. This study will bedivided into four parts, first of all, the emergence of the need for personal dataprotection and the developments in the protection of personal data in the period untilthe Regulation will be examined, then the basic concepts in the Regulation will bediscussed and an analysis will be made on the protection of personal data through thesebasic concepts in the context of the Regulation. In the last section, opinions on theprotection of personal data will be discussed and evaluations will be made about theevaluation of the protection of personal data as a human right and the relationshipbetween other fundamental rights and freedoms and the right to the protection ofpersonal data.
Keywords: Avrupa Birliği; Avrupa Birliği Adalet Divanı GDPR; Avrupa Birliği Genel Veri Koruma Tüzüğü; Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi; Court of Justice of the European Union; Data Protection Law; Directive; Direktif; European Union; EuropeanConvention on Human Rights; Fundamental Rights and Liberties; GDPR; General Data Protection Regulation; Hukuk; Human rights; İnsan hakları; Kişisel Veri; Law; Liberty; Özgürlük; personal data; Temel Hak veÖzgürlükler; Veri Koruma Hukuku