Multipl skleroz yakınlık ve cinsellik anketi-19'un geçerlik ve güvenirliğinin belirlenmesi - Doğan, Alev (My University, 2019)
Multipl Skleroz Yakınlık ve Cinsellik Anketi-19' un Geçerlik ve Güvenirliğinin BelirlenmesiÖğrencinin Adı: Alev DOĞANDanışmanı: Doç. Dr. Sıdıka OĞUZAnabilim Dalı: Hemşirelik1. ÖZETAmaç: Gri cevher demiyelinizasyonu olarak bilinen multipl skleroz (MS) nöroimmün bir hastalıktır. Araştırma Multipl Skleroz Yakınlık ve Cinsellik Anketi-19 'un [ (The Multiple Sclerosis Intimacy and Sexuality Questionnaire-19 (MSISQ-19) ] Türkçe geçerlik ve güvenirliğinin belirlenmesi amacıyla metodolojik olarak yapıldı. Gereç ve Yöntem: MSISQ-19' un yazarı ile iletişim kurularak, Türk toplumunda kullanılabilmesi için izin alındı. Araştırmaya; 18 yaş ve üzeri, Mc Donald kriterlerine göre multipl skleroz tanısı almış, iletişim sorunun olmayan, son bir ay içinde atak geçirmemiş hastalar katıldı. Araştırma İstanbul ilinde bulunan bir eğitim araştırma hastanesi MS polikliniğine, 15.04.2015-15.06.2015 tarihlerinde başvuran; çalışmaya katılmayı kabullenen 100 hastayla gerçekleştirildi. Veriler Hasta Bilgi Formu ve MSISQ-19 Ölçeği kullanılarak toplandı. Dil geçerliği için on uzmandan görüşleri alındı. Davis yöntemi ile kapsam geçerliği yapıldı. Veri analizinde tanımlayıcı istatistikler (frekans, yüzde, ortalama, minimum, maksimum, standart sapma), intraclass korelasyon, Cronbach alfa, madde toplam puan korelasyonu (pearson's momentler korelasyon katsayısı), Student's t testi kullanılarak bulundu.Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 37 ± 9' du. Olguların % 82' si kadın, % 18' i erkektir. Ölçeğin content validity indeksi ,98 olarak belirlendi. Genel toplam MSISQ-19 cronbach α değeri ,97; birincil alt boyut ,98; ikincil alt boyut ,92; üçüncül alt boyut ,94 olarak bulundu. Genel toplam MSISQ-19 test yeniden test değeri ,94; birincil alt boyut ,96; ikincil alt boyut ,85; üçüncül alt boyut ,89 olarak bulundu. Ölçeğin Türk toplumu için geçerli ve güvenilir bir araç olduğu saptandı.Sonuç: Bu çalışmada MSISQ-19' un Türkiye'deki MS hastalarının yakınlık ve cinsellik değerlendirmesinde kullanılabileceği bulundu.Anahtar Kelime: MSISQ-19, MS, geçerlik, güvenirlik, cinsellik.

Turkish Reliability and Validity of The Multiple Sclerosis Intimacy and Sexuality Questionnaire-19-Student's Name: Alev DoğanThesis Sıdıka OğuzDepartment: Department of Nursing2. SUMMARYObjective: Gray matter demyelination known as Multiple Sclerosis (MS) is a the neuroimmune disease. The research was conducted methodologically to determine the validity and reliability of the Multiple Sclerosis Intımacy and Sexuality Questionnaire-19 (MSISQ-19).Methods and Materials: The author of MSISQ-19 was contacted to obtain permission to use it in Turkish society. According to the McDonald 's criteria, patients who were diagnosed with multiple sclerosis aged 18 years or older, who had no communication problem and had not attacked in the last month were included in the study. The study was conducted between dates on 15.04.2015-15.06.2015 at the MS policlinic of a training and research hospital in Istanbul. A hundred patients accepted to participate in the study. Data were collected using Patient Information Form and MSISQ-19 Scale. Opinions were obtained from ten experts for language validity. Scope validity was performed with Davis method. Data analysis were found using descriptive statistics (frequency, percentage, mean, minimum, maximum, standard deviation), intraclass correlation, Cronbach alpha, item total score correlation (pearson's moments correlation coefficient) and Student's t test.Results: The mean age of the participants was 37 ± 9 years. For this study, 82% of the cases were female and 18% were male. Content validity index of the total MSISQ-19 scale was determined as .98. Cronbach α value was .97; primary subscale .98; secondary subscale .92; the tertiary subscale was found .94. Total MSISQ-19 test retest value was .94; primary subscale .96; secondary subscale .85; tertiary subscale was found to be .89. The scale was found to be a valid and reliable tool for Turkish society.Conclusions: This study shows that MSISQ-19 scale have found to be useful in evaluation intimacy and sexuality for MS patients in Turkey.MSISQ-19, MS, Validity, reliability, sexuality
Keywords: cinsellik; geçerlik; güvenirlik; Health; MS; MSISQ-19; Multipl skleroz; Multiple sclerosis; reliability; Sağlık; sexuality; Validity