Din değiştirmenin sosyolojik sonuçları (Bulgaristan örneği) - Hadzhi, Mustafa Alish (My University, 2007)
“DİN DEĞİŞTİRMENİN SOSYOLOJİK SOUÇLARI (Bulgaristan Örneği)” olarak adlandırdığımız bu araştırma, adından da anlaşılacağı gibi Bulgar Toplumu bağlamında tarihi süreçte din-toplum ilişkisini ve günümüzdeki durumunu inceleme konusu yapmaktadıri. Bulgaristan devleti kurulduktan sonra, dokuzuncu Yüzyılda Bulgar halkı zorla Hıristiyanlıştırılmıştır.Protobulgarlardan bazıları da daha eski yerlerinde bulundukları dönemde Hıristiyanlığı kabul etmişlerdir. Bu günde Bulgarların iftihar ettikleri Aziz Konstantin (Kiril) feylesof ve Aziz Metodi Slav alfabesini icat etmişlerdir. Slav alfabe ve yazısının oluşması Slavların ortaçağda en belirli kültürel edinimidir. 1396 yılında Bulgaristan, Osmanlı egemenliği altında geçer ve bir çok insanlar İslam dinine döner. Bu olayı Bulgar tarihçilerin tarafından “zorla İslamlaştırılma” gibi algılanıyor. Bu şekilde Osmanlıları Bulgarların soykırım yaptıkları gerekçesiyle suçlamakta ve müslümanlar üzerinde soykırımı yaptılar. Osmanlı döneminden sonra Bulgarlar, Türk Müslümanları Hıristiyanlaştırmaya çalışmışlardır. Tabi bu Hıristiyanlaştırma Bulgar Ortodoks ve Protestan kilisesi tarafından yapılmıştır. Komünizm döneminde bütün dinler yasaklanmış olmasına rağmen, en çok İslam dini üzerinde baskı yapılmıştır. Bu sebepten dolayı zaman zaman göç hadisesi olmuştur. Komünizm döneminden sonra söz konusu yasaklar kalkmış, herkes kimliğine dönmüş ve dinini ve dilini öğrenmeye başlamıştır Bulgaristan’da demokrasi var deyip Protestan misyonerleri de o fırsatı kullanmışlar ve Müslümanları Hıristiyanlaştırmak amacıyla her türlü faaliyetler göstermektedirler. . Aynı zamanda bazı Müslüman çocukları Hıristiyanlaştırıp, papaz yetiştiryor ve diğer Müslümanlara karşı kullanmaktadırlar. Bu asimilasyona karşı durabilmeleri için Bulgaristan Müslümanları kendi dinine ve diline sahip çıkmak suretiyle kimliklerini ayakta tutmalıdırlar.

SOCIOLOGICAL RESULTS OF CONVERSION The subject of this study is to find out relation between society and religion, in Bulgarian society, both in histroical and actual context. After the establishment of Bulgarian state, in ninth century, Bulgarian society was forcly christinized. A part of Proto/ Bulgarians had converted into Christianism, before settling in Bulgaria. Saint Constantin and Saint Metodi, they are really proud of Bulgarians, invented Cyrillic alphabet. This is the most distinguishing cultural gain of middle ages for Slavs. In 1396 Bulgaria came under the power of Ottoman Empire and many people Converted into Islam. Bulgarian historian accepted this processus as Islamisation by force. Through this they claim that Ottomans applied genoside to Bulgarians. After the Ottoman era Bulgarians tried to christinize Muslim Turks. This was done Bulgarian churc, both Orthodox and Protestant. During communist era all religions were banned but pressure on Islam was more and deep. For this reason sometimes emigration cases occured. After the communist era all prohibitions ended, all religious ant ethnic groups began to learn their religion and language. Protestant missioniries used this opportunity and began to christinize Muslim children. Muslim children, after being christinized and brought up as popes, are used against Muslims. Bulgarian Muslims have to defende their identity against this assimilation , through maintaning their religion and language.
Keywords: Din Değiştirme; Din Sosyolojisi; İslam Dini