Altmış beş yaş üstü bireylerde medial ve lateral plantar duyu sinirlerinin normal elektrofizyolojik değerlerinin saptanması - Kaya, Gökçe Keskin (My University, 2012)
Periferik nöropatiler; periferik motor, duyu ve otonomik sinirlerin yapı veya fonksiyon bozukluğundan kaynaklanan sık görülen nörolojik problemlerdir. En sık saptanan polinöropati şekli, en distalde yer alan liflerin en önce etkilenmesi ile meydana gelen distal simetrik polinöropatidir (DSP). Ayak distalinde yer alan sinirlerin polinöropati tanısındaki yüksek duyarlılığı birçok elektrofizyolojik çalışma ile gösterilmiştir (2-7). Medial plantar(MP) ve lateral plantar (LP) duyu sinirleri tibial sinirden köken alan ve elektrofizyolojik olarak kolaylıkla çalışılabilecek en distal ayak sinirlerindendir. DSP sıklığı yaşla birlikte artmasına rağmen, literatür incelendiğinde bu sinirleri kullanarak yapılmış olan hemen tüm çalışmaların 65 yaş altındaki bireyleri incelediği dikkati çekmektedir. Bizim çalışmamızda, 65 yaş üstü popülasyonda MP ve LP duyu sinirlerinin elde edilebilirliklerinin araştırılması ve bu sinirlere ait normal değerlerinin elde edilmesi hedeflendi. Ayrıca, bu sinirlerin diyabetik polinöropati tanısındaki duyarlılıkları araştırıldı. Çalışmaya 65 yaş üstü 81 sağlıklı gönüllü ve diyabetik polinöropati klinik bulgularına sahip olan 19 hasta alındı. Sinir iletim çalışmaları (SİÇ) sonucunda, MP duyu sinirine ait normal değerler latans için 2.73 ms, amplitüd için 2.82 v ve iletim hızı için 41.85 m/ s; LP duyu sinirine ait normal değerler latans için 3.23ms, amplitüd için 1.12v ve iletim hızı için 38.45m/ s olarak saptandı. Altmış beş yaş üstü bireylerde MP sinir iletim çalışmasının güvenilir bir yöntem olduğu saptandı. Ayrıca, 72 yaş üzerindeki bireylerde MP sinir potansiyellerinin elde edilememesinin anormal kabul edilmemesi gerektiği sonucuna ulaşıldı. MP sinir iletim çalışmasının özgüllüğü % 95.1, duyarlılığı %52.6 olarak saptandı. Öte yandan, LP sinire ait potansiyel 81 hastanın 43’ünde (%53.1) elde edilemedi. Dolayısı ile bu sinirin 65 yaş üstü bireylerde çalışılmasının mantıklı olmadığı sonucuna varıldı. Sonuç olarak, MP sinir iletim çalışması 72 yaşına kadar güvenilir bir şekilde gerçekleştirilebilir ve diyabetik polinöropati tanısının saptanmasında duyarlıdır. LP sinirin 65 yaş üstü popülasyonda elde edilebilirliğinin düşük olması sebebiyle, rutin sinir iletim çalışma protokolünün içinde yer alması uygun değildir. ANAHTAR SÖZCÜKLER: Periferik nöropati, distal ayak sinirleri, yaş, elektrofizyolojik çalışmalar

ÖZET (ABSTRACT) Peripheral neuropathies (PN) are frequently observed neurological problems caused by structural or functional impairment in peripheral motor, sensory and autonomic nerves. The most common form of PN is the distal symmetric polyneuropathy (DSP), which is caused by an initial involvement of the distal fibers. Various electrophysiological studies have shown the high sensitivity of distal foot nerves in diagnosis of PN (2-7). Medial plantar (MP) and lateral plantar (LP) sensory nerves are distal foot nerves that originate from the tibial nerve and can be easily studied using electrophysiological methods. Although DSP is more prevalent with age, almost all studies investigating nerves involved in DSP have used subjects that are below 65 years of age. In our study, we aimed to investigate the measurability of MP and LP sensory nerves and obtain the normal MP and LP sensory nerve values for the population older than 65. Moreover, we investigated the specificity and sensitivity of the aforementioned nerves in diagnosis of diabetic polyneuropathy (DPN). Eighty one voluntary healthy controls and 19 patients with DPN were included in the study. All subjects were over 65 years of age. Nerve conduction studies (NCS) showed that the normal values for the MP were 2.73ms for latency, 2.82v for amplitude, and 41.85m/ s for nerve conduction velocity and the normal values for the LP were 3.23ms for latency, 1.12v for amplitude, and 38.45m/ s for nerve conduction velocity. We showed that studying MP nerve conduction for people over 65 years of age is a reliable method. Moreover, it was concluded that for people above 72 years of age, lack of obtaining an MP nerve potential should not be considered as an abnormality. The specificity and the sensitivity of the MP NCS were assessed as 95.1% and 52.6%, respectively. On the other hand, the LP nerve potential was not measurable for 43 out of 81 (53.1%) subjects. Therefore, it was concluded that studying the LP nerve with patients over 65 years of age is not a sensible method. In conclusion, the MP NCS can reliably be practiced until 72 years of age, and is a sensitive method in diagnosis of DPN. It is not suitable to have the LP nerve in routine NCS protocols as the ability to successfully measure this nerve in populations older than 65 is very limited. Peripheral neuropathy, distal foot nerves, age electrophysiological studies
Keywords: Nöroloji; Tıp