Ege mitolojisinin 20. yüzyıl heykel sanatına etkisi - Suna, Hüseyin (My University, 2007)
Uygarlıklar oluştukları dönemlerin özelliklerine göre biçimlenirler. Değişik uygarlıklardaki mitolojilerin ortaya çıkmasında çok çeşitli faktörler söz konusu olduğu gibi, bu faktörler arasında jeo-politik ve sosyo-politik etkilerin de önemi büyüktür. Mitoloji kavramının doğuşunda, Ege kültürleri içerisindeki Anadolu, Girit, Arkaik ve Antik Yunan uygarlıklarına ait mitolojiler öncelikli olarak yer alır. Bu çalışmada söz konusu edilen mitoloji kavramı , Antik Yunan ve sonrasındaki inanç ve düşünce sistemlerinde öne sürüldüğü gibi, yalan, masal ya da kurmaca olarak değil, Ege Uygarlıklarında ilk oluştukları biçimleri ile sürekli yenilenerek dönüşen bir yaşam, evren, insan gerçekliğinin sanata yansıması şeklinde ele alınmıştır. Geçmiş dönemlere ait mitolojilerin etkileri, kültür ve sanat tarihinin çeşitli evrelerini olduğu gibi günümüz sanatını da etkilemiştir. Bu bakış açısı ile incelediğimiz çalışmamızda Ege Mitolojisinin etkilerinin 20.yy Heykel Sanatına yansımalarını aşağıdaki bölüm başlıkları altında sırası ile inceledik. 1. Ege Uygarlıklarına Genel Bakış 2.Ege Mitolojisinin Özellikleri 3.Ege veYunan Kültürlerinde Evrenin Yaradılış Mitleri 4.Ege ve Yunan Kültürlerinde İnsanın Yaradılışı Üzerine Mitler 5.Ege ve Yunan Mitolojisinden Örnekler 6.Ege Mitolojisinin 20.y.y Sanatına Etkisi 7.20.yy Türk Heykelinde Ege Mitolojisinden Etkilenen Sanatçılar

The civilization are formed by the aspects of the period they take part in.In addition to the various factors arising the different civilizations in mythology, the aspects of the geopolitical and sociopolitical ones are undeniable. The mythologies of Anatolian,Cretan,Arkaic and Ancient Grecian civilizations within the Aegen culture are the predecessors in the birth of mythology concept. In this thesis the mythology concept is not dealt with like a lie, tale or fiction as in the Ancient Greek and post Ancient Greek beliefs; on the contrary it is dealt with as continiously renewing life , cosmos and the reflection of humankind reality to the art. The ancient mythologies not only affect the different stages of culture and art history in the past but also today's art. That is why in this thesis, the effects of Aegean mythology to 20th century art of sculpture is discussed under the titles below. The Geopolitical and Sociopolitical State of the Ancient Aegean and Greek Civilizations 1.The Greek History 2.The Mythology Concept in the Ancient Greek 3.The Myths About the Creation of the Universe in the Aegean Cultures 4.About the Human Creation 5.Cases from the Greek Myths 6.The Art in the Ancient Greek 7.The Effects of the Aegean Mythology on the 20th Century Art 8.The Artists affected by the Aegean Mythology in 20th Century
Keywords: Heykel Sanatı; Heykelcilik