İslam eğitim öğretiminde beden dili - Büyükyılmaz, Nilgün (My University, 2010)
Beden Dili, eğitim, Kur’an-ı Kerim’deki bedene ait kavramlar, Hz. Peygamber’in beden dili örnekleri ÖZET İSLAM EĞİTİM ÖĞRETİMİNDE BEDEN DİLİ İletişim eğitimde en önemli unsurdur. Eğitimde iletişimin büyük bir kısmı beden dili vasıtasıyla sözsüz olarak meydana gelmektedir. Sözsüz iletişim sözel iletişimi destekler, onun akıcılığına katkıda bulunur. Sözel iletişimin yetersiz kaldığı durumlarda devreye girerek anlatımı zenginleştirir, berraklaştırır ve akıcılığına katkıda bulunur. İslam eğitimcisi için de beden dili ayrı bir önem taşımaktadır. Çünkü İslam’ın doğru bir şekilde aktarılması ve içselleştirilmesi için en güzel yolun takip edilmesi gerekir. Bu yüzden eğitimcinin kullandığı beden dili hareketleri ve bu hareketlerin öğrenciler tarafından doğru bir şekilde anlaşılması çok önemlidir. Ayrıca öğretmenlerin çok iyi bir gözlemci olması ve beden dilini yorumlamayı çok iyi bilmesi gerekmektedir. Bu çalışmanın temel amacı İslam eğitimi ve öğretimi sürecinde beden dilinin iletişime olan katkısını incelemektir. Araştırmanın birinci bölümünde iletişim kavramı incelenmiş ve iletişim modellerinden genel olarak bahsedilmiştir. İkinci bölümde beden dili ayrıntılarıyla ele alınarak, eğitim öğretim sürecindeki önemi vurgulanmıştır. Üçüncü bölümde Hz. Peygamber’in ortaya koymuş olduğu beden dili örnekleri ortaya konmuştur. Dördüncü bölümde Kur’an-ı Kerim’deki bedene ait kavramlar incelenmiştir. Son bölümde ise tüm anlatılanların değerlendirilmesi yapılarak İslam eğitimcisinin eğitim öğretim sürecinde beden dilini aktif olarak kullanması amaçlanmıştır. Education, Body Language, The Holy Quran in the body's own concepts, Examples of the Prophet Mohammad’s body language

BODY LANGUAGE IN ISLAMIC EDUCATION Communication is the most important elements in education. A large part of communication in education through non-verbal body language as occurs. Verbal communication, nonverbal communication support, it contributes to fluency. In case of failure of verbal communication engaged enriches the narrative, clear, and it contributes to fluency. Body language for a separate Islamic educators is important. Islam because it correctly the best way to transfer and internalization must be followed. Educators so that the use of body language, movement, and this move by the students is very important to understand correctly. Moreover, teachers are very good observers and to interpret the body language is very good to know. The main purpose of this study and teaching of Islamic education in the process of body language to communicate is to examine the contribution. In the first part of the study examined the concept of communication and communication models are discussed in general. The second part dealt with in detail in the body language, in the process of education is stressed. Hz in the third section. Reveals that the Prophet had revealed samples of body language. In the fourth chapter in the body's own concept of Holy Quran are examined. Evaluation of all mentioned in the last chapter of the Islamic education teachers in the process is intended to actively use body language.
Keywords: Eğitim_Din; İlköğretim_Din Eğitimi; İslam Dini