Paraşüt atlayışında oluşan bazı fizyolojik değişikliklerin incelenmesi - Elmas, Ozan (My University, 2004)
PARAŞÜT ATLAYIŞINDA OLUŞAN BAZI FİZYOLOJİK DEĞİŞİKLİKLERİN İNCELENMESİ Adı ve Soyadı: Ozan ELMAS Danışman Adı: Yrd. Doç. Dr. Mustafa ASLAN Program: Yüksek Lisans Spor Sağlık Bilimleri

Araştırmanın amacı, paraşüt atlayışlarında kan basıncı, laktik asit ve kalp atım hızlarındaki değişimlerin karşılaştırılmasıdır. Araştırmamıza Türk Hava Kurumu'ndan yaşları 17 ile 33 arasında 5 bayan - 24 erkek toplam 29 sporcu katılmıştır. Ölçümler, stil-hedef atlayışlarında 5 bayan-5 erkek 10 sporcu, CF atlayışlarında 8 erkek ve tekamül atlayışlarında 9 erkek sporcu üzerinde gerçekleştirilmiştir. Sistolik ve diastolik kan basıncı ölçümleri, nabız ve laktik asit ölçümleri atlayıştan hemen önce ve sonra yerde olmak üzere iki kere alınmıştır. Kalp atım hızları ise sternum'un alt ucuna takılan polar saat ile atlayış süresince gözlenmiştir. Tüm parametrelerde p<0,05 düzeyinde, gruplar arası ve grup içi, kan basıncı, laktik asit ve kalp atım hızları ile ilgili veriler incelenmiştir. Sistolik ve diastolik kan basıncı verilerinde, atlayıştan sonra yerde alınan ölçümler, atlayıştan önce yerde alınan ölçümlerden anlamlı (p<0,05) çıkmıştır. Nabız verilerinde, atlayıştan sonra yerde alınan ölçümler, atlayıştan önce yerde alınan ölçümlerden anlamlı (p<0,05) çıkmıştır. Laktik asit verilerinde, atlayıştan sonra yerde alınan ölçümler, atlayıştan önce yerde alınan ölçümlerden anlamlı (p<0,05) çıkmıştır. Kalp atım hızları ile ilgili verilerde, erkekler tekamül atlayışları dışındaki bütün atlayış gruplarında, belli bir seviyeye kadar düşüş göstermiş, daha sonra ise kapı çıkış anına kadar düzensiz aralıklarla küçük artışlar göstermiştir. Kapı çıkış anında bu artış biraz daha fazla belirmiş, paraşüt açış anında ise en yüksek seviyesine çıkmıştır. Yere temas anında ise kalp atım hızı, kapı çıkış anındaki kalp atım hızı ile yakın düzeydedir. A STUDY OF SOME PHYSİOLOGYC CHANGES OCCURİNG DURING PARACHUTE JUMPİNG SUMMARY The aim of the research is to compare the variation of blood pressure, lactic acid and heartrate during parachute jumping. Total 29 person (24 sportsmen and 5 women which are between 17-33 years old from Turkish Air Association) have participitated in our research. Measurements have been realised on 5woman -5mens on style-target jumping , on 8mens during CF jumping and on 9 sportsman on evolution jumping. Systolic and diastolic blood pressure measurements, pulse and lactic acid measurements have been made at two times, one before and the other after the jumping. Heartrate has been measured during jumping by a polar watch attached at the bottom of sternum. All data about blood pressure, lactic acid and heartrate -between the groups and in groups -has been compared at the significance level p<0,05. Regarding systolic and diastolic blood pressure, measurements taken after the jumping were signifiantly higher than the measurements taken before (p<0,05). And the same result has been seen on the datas related to pulse and lactic acid. Concerning to heartrate, it decreased until a certain level in the all jumping groups except for the evolution jumping of mans, but after wards it has been seen to increase a little with a untidy interval till the exit from the airplane.At the door, this increase has been seen a little more, but at the moment of the opening of parachute heartrate increased to its maximum. As for the moment of touch to the ground, heartrate was almost on the same level as the heartrate at the door before the jumping.
Keywords: Paraşütle Atlama