Gelişmekte olan ülkelerde kayıtdışı ekonomi - Mert, Serdar (My University, 2004)
Gelişmiş ve özellikle gelişmekte olan ülkeler tarafından çözülmeye çalışılan ancak çözüme kavuşturulamayan bir olgu olarak ortaya çıkan kayıt dışı ekonomi, son 50 yıldır dünya gündemini meşgul eden bir konu olmaktadır. Kayıt dışı ekonomi, marjinal vergi oranlarının yüksekliği, vergi denetiminin düşük yoğunluğu gibi mali, enflasyonun varlığı, işletmelerin küçüklüğü gibi iktisadi ve vergi ahlakının yerleşmemesi gibi sosyal nedenleri olan kompleks yapılı ve ekonomideki dinamiklerden etkilenen ve bazen de etkileyen bir olgu olarak ortaya çıkmaktadır. Gelişme yolunda olan ülkelerin iktisadi sorunları içerisinde kayıt dışı ekonominin diğerlerine nazaran ayrı bir yeri ve önemi vardır. Kayıt dışı ekonomi, gelişmekte olan ülkelerin mevcut sosyo-ekonomik yapılarından dolayı yüksek boyutlara ulaşmış ve gelişmenin önünü engelleyici bir nitelik kazanmıştır. Bu çalışmada kayıt dışı ekonominin ne olduğu, sebepleri, sonuçları ve gelişmekte olan ülkeler ve Türkiye deki boyutları ve dinamikleri anlatılmaya çalışılmıştır. Çalışma sonucunda kayıt dışı ekonominin bu ülkelerdeki boyutunun gelişmemişliğin neticesi olarak yüksek oranlarda ortaya çıktığı görülmüştür. Underground economy, which is tried to be solved by developed and especially developing countries, however which emerged as a fact that cannot be found a solution, has occupied the agenda of the world for the last 50 years.Underground economy arises as a reality which is affected by the dynamics in the economy and which sometimes affects them, has a complex structure with financial reasons, such as high marginal tax rates and low tax control; economic reasons, such as existance of inflation and smallness of the firms and social reasons, such as lack of tax ethics. For developing countries , underground economy has more importance than the other economic problems. Underground economy increased a lot due to the present socio-economic structure of the developing countries, and became an obstacle that hinders the development. In this study, what the underground economy is, its causes, results and developing countries and its dimensions and dynamics in Turkey are explained. At the end of the study, it was found that the dimension of underground economy in these countries appears at high rates as a result of underdevelopment.
Keywords: Ekonomi; Finansman ekonomisi; Gelişmekte Olan Ülkeler; Kayıtdışı Ekonomi