Humik Asitlerin Stres Altındaki Bitkilerin Büyümesine Ve Besleyicilerin Alınmasına Etkileri I: Tuzluluk - (:unkn) unknown (My University, 2017)
Organik maddeler, karbon grubuna sahip bileşiklerdir ve canlıların yapısını oluştururlar. Ölen canlıların (detritus) artıklarıdır ve/veya yerkabuğunun doğal bileşenidir. Humik asitler rengi kahverengiden siyaha değişen kompleks, değişik sayıda karbon atomu taşıyan humus maddeler olarak tanımlanır. Sağlıklı, verimli, yaşayan bir toprak, milyarlarca mikroskobik yaşam formlarınının devamlılığı için yeterli karbonu bulundurmalıdır. Humik maddeler yararlı toprak organizmaları için etkili enerji kaynaklarıdır. Karbon yanında oksijen, hidrojen, nitrojen ve sülfür içerirler. Humik asitler toprağın su tutma kapasitesini, katyon ve anyon değişimini arttırması, toprak taneciklerinin arasında gevşemeyi ve toprak sıcaklığını dengelemesi ile bitki gelişimini desteklemektedir. Humik asitlerin, susuzluk, tuzluluk ve bazı toksik elementlerin neden olduğu stres faktörlerine karşı kullanıldığı çok sayıda araştırma bulunmaktadır. Çalışmanın bu bölümü, humik asitlerin tuz stresi altındaki bitkilerdeki rollerini belirleyen araştırmaları derleme amaçlıdır

Organic matters are compounds having carbon group and exist in the structure of organisms. They are residues of dead organisms (detritus) and/or natural component of earth crust. Humic acids are defined as complex matters of humus having various numbers of carbon atom and its colour changed from brown to black. A healthy fertile living soil must contain carbon adequately for continuity of billions of microscopic life forms. Humic substances are effective energy sources for useful soil organisms. It contains oxygen, hydrogen, nitrogen and sulphur in addition to carbon. Humic acids support plant growth by increasing soil water retention capacity, cation and anion exchange, loosing in soil particles interaction and stabilising soil temperature. There are many reports available that humic acids have been used against stress factors caused by such as drought, salinity and some toxic elements. This part of study was aimed to review to determine roles of humic acids on plants under salinity stress
The Effects Of Humic Acids On Plant Growth And Nutrients Uptake Under Stress I: Salinity
Keywords: Ziraat Mühendisliği; Biyoloji