Monte Carlo simülasyonu ile varyans risk primi hesaplaması - Özkan, Oya (My University, 2010)
Varyans Risk Primi, Monte Carlo Yöntemi, Risk Primi ÖZET MONTE CARLO SİMÜLASYONU İLE VARYANS RİSK PRİMİ HESAPLAMASI Günümüzde finansal piyasaların derinliği ve karmaşıklığı, çok sayıda türev ürünün de piyasalara dâhil edilmesiyle birlikte önemli ölçüde artmıştır. Teknoloji de özellikle gelişen iletişimle piyasalardaki dalgalanma ve belirsizlikler giderek artmaktadır. Son yaşanan krizle birlikte, riskin belirlenmesi ve yönetilmesi oldukça önem kazanmıştır. Bu amaçla, çalışmada varyans risk primi formülleri ve hesaplama yöntemleri anlatılmış ve anlatılan bu yöntem ve formüllerin Türkiye piyasasında uygulanması yapılmaya çalışılmıştır. Varyans Risk Primi’nin doğrudan ve simülasyon kullanılarak, uygun verinin de bulunması halinde hesaplanabileceği görülmüştür. Risk Primi Serileri ise piyasada risk olgusu arttıkça artması piyasa şartlarına oldukça iyi cevap verdiğini göstermektedir. Variance Risk Premium, Monte Carlo Method, Risk Premium

CALCULATING VARIANCE RISK PREMIUM BY USING MONTE CARLO SIMULATION Nowadays, complexity of financial markets has increased with together a large number of derivatives included in the market. Especially, developing communication technologies lead to increase volatility and the uncertainty in the markets. With the recent crisis, determination and management of risk have become more important. For this purpose, in the study Variance Risk Premium (VRP) calculation methods and formulas were explained and the described methods and formulas were implemented in Turkish market. If appropriate data are available, it can be seen that VRP can be calculated by using direct and simulation method. VRP series have well responded to market conditions by higher increase in risk phenomenon.
Keywords: İstatistik; Risk Primi; Simülasyon; Varyans Analizi