Ramalina calicaris (L.) Fr.liken türünün antibakteriyel ve antioksidan aktivitesinin araştırılması - Yücel, Damla Güneş (My University, 2018)
Bu çalışmada daha önce boya ve kozmetik endüstrisinde kullanımı olan Ramalina calicaris (L.) Fr. liken türünün antibakteriyel ve antioksidan aktivitesi araştırılmıştır. Ramalina cinsinin diğer türleri üzerine yapılmış olan çalışmalardan elde edilen sonuçlar Ramalina calicaris türünün yeni antibakteriyel ve antioksidan ajanlar geliştirmede iyi bir aday olabileceğini işaret etmektedir. Bu bilgiler ışığında Bolu’da iki farklı lokasyondan (Mudurnu-Aladağlar) toplanmış olan Ramalina calicaris türüne ait liken örnekleri; ayrıştırma ve teşhis yapıldıktan sonra yıkanmış, kurutulmuş ve aseton çözücüsü kullanılarak özütü çıkarılmıştır. Elde edilen aseton özütlerinin seçilmiş olan iki Gram negatif (CECT 4122 Pseudomonas aeruginosa, ATCC 25922 Escherichia coli) ve iki Gram pozitif (ATCC 29212 Enterococcus faecalis, ATCC 25923 Staphylococcus aureus) bakteri üzerinde disk difüzyon yöntemiyle antibakteriyel aktiviteleri araştırılmıştır. Araştırma sonucunda aynı ilde iki farklı lokasyondan toplanmış olan liken örneklerine ait özütlerin ikisinin de sadece Gram pozitif olan E.faecalis ve S.aureus üzerinde antibakteriyel aktiviteye sahip olduğu, fakat antibakteriyel aktiviteleri arasında çok büyük farklılıklar olmadığı gözlemlenmiştir. Çalışmamızda antioksidan aktivite araştırması, nispeten antibakteriyel olarak daha etkili bulunan Bolu-Aladağlar lokasyonundan toplanmış olan R. calicaris örnekleri ile yapılmıştır. Antioksidan aktivite araştırılırken CUPRAC metodu kullanılmıştır. R.calicaris aseton özütünün belirli bir düzeyde kromojenik oksidan indirgeme kapasitesine sahip olduğu, dolayısıyla antioksidan aktivite gösterdiği tespit edilmiştir.

In this study, the antibacterial and antioxidant activities of the lichen species Ramalina calicaris (L.) Fr., which was previously used in the paint and cosmetic industries were investigated. The results of earlier researches on antibacterial and antioxidant activities of other species of Ramalina genus suggest that Ramalina calicaris may be a good candidate for developing new antibacterial and antioxidant agents. Lichen samples belonging to Ramalina calicaris were collected from two different locations (Mudurnu-Aladağlar) in Bolu. After the separation and the identification steps, the samples were washed, dried and then extracted using an acetone solvent. Antibacterial activities of the acetone extracts were investigated by disk diffusion method on two selected Gram negative (CECT 4122 Pseudomonas aeruginosa, ATCC 25922 Escherichia coli) and two Gram positive (ATCC 29212 Enterococcus faecalis, ATCC 25923 Staphylococcus aureus) bacteria. As a result of the study, it was observed that the both extracts of lichen samples collected from two different locations in Bolu had antibacterial activity on only Gram positive E. faecalis and S. aureus. However, they did not show a great difference between their antibacterial activities. Antioxidant activity studies were carried out with R. calicaris samples collected from Bolu-Aladağlar location, which indicated relatively higher antibacterial activity. CUPRAC method was used on the antioxidant activity research. It has been found that R. calicaris acetone extract has antioxidant activity as it has a certain level of chromogenic oxidant reduction capacity.
Keywords: antibacterial activity; antibakteriyel aktivite; antioksidan aktivite Lichen; antioxidant activity; Biology; Biyoloji; Liken; Ramalina calicaris