Sınır ötesi elektronik ticarette açık artırma yolu ile satışlar - Çavuşoğlu, Sercan (My University, 2019)
İnternetin coğrafi mekândan bağımsız özelliği nedeniyle elektronik ticaret faaliyetlerinin sınır ötesi olarak gerçekleştirilme ihtimali ve dolayısıyla yabancılık unsuru içerme ihtimali oldukça yüksektir. Elektronik ticarette sınır ötesi olarak gerçekleştirilen satış yöntemlerinden biri de açık artırmalardır. Elektronik ortamda gerçekleşen açık artırmalarda üç taraflı bir ilişki söz konusudur. Hem satıcı ve internet sitesi arasında hem artırmaya teklif veren tüm katılımcılar ve internet sitesi arasında hem de alıcı ve satıcı arasında birer sözleşmesel ilişki bulunmakta ve bu üç sözleşme de internet üzerinden kurulduğundan elektronik sözleşme olarak nitelendirilmektedir. Sonuç olarak, bu üç sözleşme yabancılık unsuru içerdiği takdirde, bu üç elektronik sözleşmeye kanunlar ihtilafı kuralları uygulanarak uygulanacak hukukun tespit edilmesi gerekmektedir. Çalışmamızda öncelikle, maddi hukuk kapsamında elektronik ortamda gerçekleşen açık artırmalardaki bu üç ilişki nitelendirilerek taraflar arasındaki bu sözleşemelere uygulanacak olan maddi hukuk hükümleri değerlendirilmiş, sonrasında ise milletlerarası özel hukuk kapsamında bu üç sözleşmeye uygulanacak olan hukuk tespit edilmiştir.

In consequence of the delocalised character of the internet, electronic commerce activities are more likely to have a foreing element. One of the sales techniques in cross border electronic commerce is online auction. There are three parties in an online auction and each party has a contractual relationship with the other two parties. These contracts are concluded between the seller and the web site, between the bidders and the web site and between the seller and the buyer. Since these contracts are concluded on the internet, these contracts are qualified as electronic contracts. Thus, in the event these contracts have a foreign element, the law applicable to these electronic contracts should be determined by applying conflict-of-laws rules. This thesis aims, firstly, to qualify these three contracts between the parties, then to examine the applicable rules in the material law, and lastly, to determine the law applicable to these three contracts within the framework of private international law.
Keywords: açık artırma; açık artırma yoluyla satış sözleşmesi; applicable law; auction; conflict-of-laws; consumer contract; e-commerce; e-ticaret; Electronic commerce; electronic contract; elektronik sözleşme; Elektronik ticaret; Hukuk; International law; internet; kanunlar ihtilafı Electronic commerce; Law; milletlerarası özel hukuk; müzayede; private international law; sales by auction; tüketici sözleşmesi; Uluslararası hukuk; uygulanacak hukuk