An assessment on the global financial crisis impact and transmission channels in to sub-saharan Africa - Mekonnen, Jemberu Lulie (My University, 2013)
Küresel Finansal Krizin Sahra Altı Afrika Ülkelerine Etkileri Ve Aktarim Kanallari Üzerine Bir Değerlendirme ÖZET Bu çalışmanın amacı, yakın zamanda yaşanmış olan finansal krizin Sahra altı Afrika ülkelerine etkisini ve krizin bu ülkelerde yaygınlaşmasının aktarım mekanizmalarını incelemektir. Ayrıca bu çalışma, Sahra altı Afrika ülkelerinde küresel finansal krizin aktarım kanalları ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkiyi ampirik olarak değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Bu amaca yönelik olarak fark GMM yöntemi kullanılmıştır. Çalışma, Sahra altı Afrika ülkelerinde finansal kriz aktarım mekanizmalarının reel ve finansal kanallarını ortaya koymaktadır. Reel kanallar arasında dış ticaret (ihracat ve dış ticaret hadleri) ve dış yardım yer alırken, finansal kanallar yabancı ülkelerdeki göçmenlerin para aktarımları, net doğrudan yabancı yatırımlar, finansal piyasalar ve bankacılık sistemi olarak ortaya konulmuştur. Finansal krizin etkileri Sahra altı Afrika ülkelerine ihracat talebinde ve dış ticaret hadlerinde düşüş, kalkınma yardımlarında, göçmenlerin maddi transferlerinde ve doğrudan yabancı yatırımlarda azalış ve hisse senedi piyasalarında aşağı yönlü hareket şeklinde yansımış ve krizin aktarımı bu kanallardan olmuştur. Kriz ile ihracat, doğrudan yabancı yatırımlar ve dış ticaret hadleri arasındaki ilişki negatif olarak bulunmuş, krizin önce bu değişkenlerde sonra da ekonomik büyümede azalmaya yol açtığı görülmüştür. Sonuç olarak gelişmiş ülkelerde yaşanan krizin Sahra altı Afrika ülkeleri ekonomilerinde küçülmeye, en azından ekonomik büyümede yavaşlamaya yol açtığı tespit edilmiştir. An Assessment on the Global Financial Crisis Impact and Transmission Channels in To Sub-Saharan Africa

The purpose of this study is to review the impact of recent financial crisis on the SSA economies and to assess the transmission channels through which the effects have been spread across Sub-Saharan Africa. In addition, the study also aimed at providing an empirical analysis of Global financial crisis transmission channels and economic growth relationship in Sub Saharan African countries and the interaction effect between crisis and the transmission channels on growth. Difference GMM has been applied for this purpose. The study identified the main real and financial channels of financial crisis transmission mechanisms in to SSA. The real channels include trade (which includes export and terms of trade) and aid and the financial channels include remittance, net FDI inflows, financial markets and banking system. Some of the recent crisis impacts include: a fall in export demand and terms of trade, ODA, remittance, FDI and stock markets. The empirical assessment shows that export, FDI and ODA are positively related to growth; implying that crisis could be transmitted through these channels. The interaction between crisis and export, FDI and terms of trade has been found negative, indicating that the influence of crisis doesn’t disappear and becomes significantly negative leading to a fall in export, FDI and terms of trade and then growth. As a result, crisis in the developed countries would likely to reduce or at least delay growth process in SSA in general.
Keywords: Afrika; Afrika Ülkeleri; Ekonomik Durum; Ekonomik Kriz