Ulusal ve uluslararası işletmelerin kurumsallaşma süreçlerinin mukayesesine ilişkin bir araştırma - Okur, Bülent (My University, 2003)
Günümüzde, hem ulusal işletmeler hem de uluslararası işletmeler yapısal değişikliklerle kendilerini güncelleştirmeye çalışmakta ve iyice kökleşmiş, yer etmiş alışkanlıkları değiştirme ihtiyacı duymaktadırlar. Değişen işletme ortamları, işin yapılma şekli, daha hızlı hizmet beklentisi, takım çalışması, örgütsel davranış biçimlerinde dolayısıyla kurumsal yapının değişimini zorunlu kılmaktadır. Dünyadaki ve Türkiye'deki küçük ve orta ölçekli işletmeler bile, kurumsallaşma yolu ile varlıklarını sürdürebilecekleri bilincine varmışlardır. Bu araştırmada, ülkemizde ekonomik ve sosyal yapının güçlenmesi ve istikrarlı bir büyüme sağlanması açısından önemli katkılar yaratan ulusal ve uluslararası işletmelerdeki kurumsallaşmanın ne ifade ettiğini ve kurumsallaşma süreçlerini ne ölçüde hayata geçirdiklerine yöneliktir. Araştırmanın uygulama kısmında örnek olarak seçilen altı ulusal, altı uluslararası işletmeye anket çalışmaları yapılarak konu incelenmiştir. Birinci bölümde, dünyada ve ülkemizde faaliyet gösteren uluslararası şirketler ile ulusal şirketler kavramsal olarak açıklanmış ve temel karakterleri , organizasyon ve yönetim yapıları her iki şirketler açısından ayrı ayrı incelenmiştir. İkinci bölümde ise kurumsallaşma süreci tanımlanarak, işletmelerin kurumsallaşma sürecindeki geçiş aşamaları üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde de İstanbul ilinden seçilen ulusal ve uluslararası işletmelere, kurumsallaşma düzeylerini belirlemeye yönelik yapılan araştırma sonuçları değerlendirilmiştir. Nowadays, both national and international firms try to bring themselves up to date by structural changes and need to change inveterate, confirmed habits. Modifying business environment, the way that doing the job, expectation of faster service, teamwork make organizational behavior patterns consequently institutional structure change compulsory. In the world and in Turkey even small and middle scale companies realized that institutionalization is the only way to survive. This research show that what institutionalization in national and international firms, which makes a contribution to our country's economical and social structure and stable growth, means and how much they practice their institutionalization process. The subject is analyzed by six national and six international companies surveys, which are examples in research's practice part. In the first section, international and national firms, what display activity in the world and in Turkey, are explained conceptually and basic characters, organization and administration structures are examined for two kind firms separately. In the second section, institutionalization process is described and transition stages in companies' institutionalization process are expressed. In the third section, national and international companies from Istanbul are assessed about research result of institutionalization level.
Keywords: Uluslararası İşletmeler